Filliers 8 Years Old Single Rye Whisky Review

Reviews
zaterdag, 10 februari 2024 om 15:00
filliers rye 3
Filliers is niet een nieuwe naam in de wereld van sterke dranken. Naast een jenever, gin, en vodka distilleert Filliers interessante whisky’s. Vandaag is het tijd voor de 8 jaar oude Single Rye, een nieuwe uitgave uit België.
Filliers is misschien wel de bekendste Belgische distilleerderij. Het is een familiebedrijf dat in 1880 begonnen is. Nu wordt het bedrijf door Benoit Filliers (een zoon van de zesde generatie) beheerd. In de vroege 20e eeuw was Filliers jenever bijna de nationale drank van België. Vandaag de dag is het bedrijf niet alleen bekend vanwege jenever, maar produceert het ook een enorm assortiment aan andere dranken. En gelukkig voor ons, zit hier whisky tussen.

Niet verkeerd

Filliers ligt niet ver van Gent in West Vlaanderen. De totale whiskyproductie van de distilleerderij (200-250.000 liter per jaar) is vergelijkbaar met Kingsbarns of Edradour in Schotland. Niet slecht voor een Europese distilleerderij, helemaal omdat Filliers veel meer dan whisky produceert.
Filliers maakt zowel single malt en rogge whisky’s. Ongeveer een tiende van de totale whiskyproductie bestaat uit rogge. En dat is ook de grondstof voor de whisky die we vandaag drinken. Vandaag kijken we namelijk naar de Filliers 8 jaar oude rogge whisky, die net in augustus 2023 is uitgebracht.

Zien, ruiken, proeven

LandBelgië
DistilleerderijFilliers
Soort whiskyRogge
KleurKoper
GeurVanille, karamel/stroop, steenvruchten
SmaakSpeculaas, chocolade, pikant
Afdronk Rijk, zoet, evenwichtig
Leeftijd 8 jaar oud
Alcoholpercentage      46,5 procent 
Inhoud fles 50 centiliter
PrijsRond de 40 euro

Hoe is de whisky gemaakt?

Filliers heeft jarenlang met rogge geoefend om haar jenever te maken. Voordat ze de rogge whisky maakte die we proeven, heeft Filliers 'Goldlys' gemaakt. Goldlys zou in Schotland een ‘single grain’ whisky worden genoemd. De 8 Years Old Single Rye is anders en het distillatieproces ervan is ook uniek.
De eerste ‘single rye’ whisky vanuit Filliers was slechts drie jaar oud, maar nu zijn er vijf en acht jaar oude versies. Deze rijpen allebei in nieuwe en gebruikte Amerikaanse eiken vaten. Filliers gebruikt alleen gemoute Nederlandse rogge graan om deze whisky’s te produceren.
Het Belgische bedrijf heeft pot stills van de legendarisch Schotse ketelmakers Forsyths, maar die zijn alleen voor de single malt gebruikt. De rogge whisky gaat eerst door oude kolom ketels en daarna door oude pot stills. Deze andere pot stills lijken op cognac ketels met ‘worm tubs’ (wormbaden). Deze hybride methode betekent dat Filliers Single Rye evenwichtig is, tussen de rijkheid van pot stills en de zachtheid van kolom ketels.
De eenvoudige rechthoekige fles is alleen voor Filliers rogge whisky bedoeld. Dit lijkt niet op het donkere glas van haar single malt flessen, met daarop gestreepte lijnen in het glas.

Pittig en aards

Honderd procent gemoute rogge creëert een aardachtige en pikante whisky en deze smaken zijn hier heel herkenbaar. Als gevolg van acht jaren in zoete Amerikaanse eiken vaten wordt de whisky vanzelf stroperig. Natuurlijk is er om dezelfde reden een heleboel vanille. De combinatie van deze lichtere en donkere smaken lijkt een beetje op speculaas omhuld met melkchocolade. En dat is lekker.
Deze whisky is niet te zacht, maar wel zachter dan veel andere rogge whisky’s. Op de neus vind je rijke geuren van steenvruchten. Deze zoete rumachtige noten gaan verder door de afdronk. 46,5 procent lijkt een goede alcoholsterkte om de whisky rijke smaak te geven zoals die nu is zonder overweldigend te worden.

Conclusie Filliers 8 Years Old Single Rye Whisky

Deze whisky past in het groeiende assortiment van nieuwe Europese rogge whisky’s. Liefhebbers van Amerikaanse rogge whisky’s zouden Filliers Single Rye eens kunnen proeven, om iets rijks en aardachtigs te ontdekken. Het gebruik van honderd procent gemoute rogge geeft sterke smaken aan deze dram, maar niet zoveel dat de whisky moeilijk te drinken is. Filliers Single Rye is over dan ook een geweldige whisky waar je makkelijk van gaat houden.
+ Diepte van zoete geuren zoals karamel, steenvruchten, chocolade
+ Een goedkope en mooie fles, speciaal voor een nieuwe Belgische whisky
- Niet makkelijk te vinden in veel Nederlandse slijterijen
Benieuwd naar de rest van onze reviews? Bekijk onze review pagina.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties