Hemel & Hellevuur Batch 1 whisky Review

Reviews
maandag, 27 mei 2024 om 12:00
hemel en hellevuur batch1
Welkom bij de Hemel & Hellevuur Batch 1 Review. Hemel & Hellevuur is vijf jaar geleden ontstaan door een samenwerking tussen 3006 whisky, een onafhankelijke Nederlands bottelaar die inmiddels aardig bekend aan het worden is, en Bossche Stokers.
Bossche Stokers is gevestigd in ’s Hertogenbosch. Het bedrijf werkt veel met regionale producten. Daarnaast brengt het bedrijf ook een aantal single malt whisky's uit onder eigen naam uit en in kleine oplages. Nu is er een samenwerking met 3006 whisky. 
Hemel en Hellevuur is whisky is licht geturfd en is volledig gerijpt, dus niet gefinisht, op sherryvaten. Het is de bedoeling dat er elk jaar een botteling op 48 procent alcohol by volume uitkomt en af en toe ook een single cask. 

Zien, Ruiken, Proeven

Land   Nederland
Distilleerderij    Bossche Stokers
Onafhankelijke bottelaar3006 whisky
Soort Whisky  Single Malt
Kleur    Donker goudbruin
Geur   Gebalanceerd met tonen van ceder, Ibericoham en krenten. As de whisky even staat, dan worden de tonen floraler.
SmaakVeel zoete smaken als vijg en mais met een lichte kruidigheid van rozemarijn. Hoe langer de whisky in de mond zit hoe meer de kruidigheid toeneemt.
AfdronkHier komt de turf pas echt naar boven, op het moment van doorslikken wordt zoetheid van de sherry gecombineerd met turfrook met een hint van ijzer. Na een tijdje komt ook de suggestie van rode bes.
Leeftijd    Non age statement
Alcoholpercentage48 procent 
Inhoud fles70 centiliter
Prijs59,95 euro

Een traktatie voor de neus

We schenken voor deze review de whisky in het glas, draaien een beetje en laten de drank dansen. De tranen zijn niet heel langzaam, maar zeker ook niet heel snel beneden. We laten de dram even een paar minuten staan, warmen de whisky op in de handen en dan is het tijd om goed te ruiken.
De zoete geuren van Sultana en een beetje gerookt spek komen meteen binnen en op de achtergrond lijkt iets op vlierbloesem. Daarnaast treffen we ook een hele lichte houtgeur aan, wat een goede start is.

Whisky proeven

Hierna is het tijd voor de eerste slok. We vinden zoetigheid van vijgen en droge appel, maar ook zoete drop en noten zijn aanwezig. Even later komt ook kruidigheid door. Verder komt rozemarijn langzaam naar boven. Ook komt er wat tijm mee op de achtergrond en een heel klein beetje vanille met een kersje. Deze whisky kent veel lagen en heeft een heel fijn mondgevoel. De dram is een beetje droog, maar tegelijkertijd ook mooi rond.
De afdronk zorgt voor turf, maar ook wat Werther’s snoepjes. Een hele lichte ijzersmaak volgt, wat er wonderbaarlijk goed bij past. Nog altijd is er kruidigheid aanwezig, al is dit de smaak die als eerste wegebt.

Conclusie Hemel & Hellevuur batch 1

Al met al is dit een mooie uitgebalanceerde whisky. De drank is biet ongelofelijk complex, maar heeft wel veel smaak in laagjes. De keuze voor een alcoholpercentage van 48 procent draagt hier zeker aan bij. De prijs, de whisky kost zes tientjes, is dus prima in orde.
Het is overigens een hele mooie fles om te kopen, want het etiket is prachtig. Wij proeven nu alleen een sample, maar het etiket dingt nu al mee voor het mooiste etiket van het jaar!
+ Smakelijke whisky
+ Makkelijk drinkbaar
+ 48 procent alcohol by volume
+ Prachtig etiket
- Niet voor mensen die niet van turf houden
Deze review is gebaseerd op een sample. Wij benaderen de reviews van samples minder uitgebreid dan een gehele fles, omdat dit voor een andere ervaring zorgt. Ga naar onze review-pagina om te zien wat we allemaal gerecenseerd hebben.
Whisky van de lage landen Image
Whisky van de lage landen
EUR14.95
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties