The Singleton of Glen Ord 40 Years Old Review

Reviews
zondag, 09 juli 2023 om 13:00
singleton of glen ord 40 year old
Sommige whisky’s drink je na een lange dag werken of tussendoor tijdens een avondje met vrienden. Andere whisky’s bewaar je voor dat ene bijzondere moment. In die laatste categorie valt The Singleton of Glen Ord 40 Years Old. Hoe deze whisky je zintuigen naar een hoger niveau wil tillen, lees je in deze The Singleton of Glen Ord 40 Years Review.
Als afsluiter van de Epicurean Odyssey Series komt The Singleton met een whisky op leeftijd. De derde en laatste fles in de serie is namelijk 40 jaar oud, zoals de naam al verraadt. Zijn voorgangers, een 38 jaar en een 39 jaar oude whisky hebben de weg vrijgemaakt voor deze afsluiter die de grenzen verkent van ‘secundaire rijping in experimentele vaten’.

Flink wat jaren, flink wat vaten, flink wat smaken

De whisky is namelijk in een heel aantal vaten gerijpt. Maureen Robinson, meesterblender bij The Singleton, heeft een heel proces afgewerkt om de 40 jarige whisky tot stand te brengen. Eerst mocht de drank 12 jaar doorbrengen in refill hogsheads en butts. Daarna was het tijd voor een tweede rijping in verschillende vaten om zo veel mogelijk smaak toe te voegen.
De drank ging namelijk nog 28 jaar een aantal verschillende vaten. Zo heeft de whisky verdeeld in ex-bourbon vaten, Pedro Ximénez sherry vaten, Soleravaten en Royal Rum vaten gezeten. Om deze laatste toegift aan de Epicurean Odyssey nog een extra laagje te geven is het geheel weer gehuwd en ging alles nog eens in een tweetal ex-Zacapa XO vaten voor een finish.
The Singleton of Glen Ord 40 Years heeft een behoorlijk weg afgelegd voordat deze op 45,9 procent ABV de fles in ging. En dat heeft onderstaande tasting notes als gevolg.

Zien, proeven, ruiken

Land Schotland
Distilleerderij Singleton of Dufftown
Soort whisky Single malt
Kleur Diep amber met koperen tonen
Geur Zacht met een kleine prikkel, fruitige tonen van gedroogde appel, pruimen en donkere chocolade met hints van kruiden en eiken
Smaak Wasachtig op de tong, zoete en levendige smaak met tonen van fruit, lichtzout met Pruimenzuur
Afdronk Lang, droog met zwarte peper, kruiden en een hint van wasachtige rook
Leeftijd 40 jaar
Alcoholpercentage 45,9 procent ABV
Inhoud fles 70 centiliter
Prijs Rond de 4000 euro
The Singleton of Glen Ord 40 Years Old is te koop bij verschillende speciaalzaken zoals Monk Whisky in Groningen.

Soepel, intens, rijk en verrassend

The Singleton of Glen Ord 40 Years Old moet een serie van oude en bijzondere whisky’s afsluiten en dat gebeurt met een knal. De whisky is ontworpen om de zintuigen te kietelen en blinkt daar in uit. Alleen al als je de whisky in je glas hebt, weet je dat je iets moois gaat proeven. De diepbruine amberkleurige whisky lonkt naar je als je deze in het glas draait en de geuren vrijkomen.
Eerst een kleine peperige prikkel, waarna je heel snel tonen van fruit als abrikoos, pruim en ananas kunt onderscheiden. Tussendoor komen er vleugen van karamel en toffee om de hoek, terwijl de whisky in het glas al aangeeft dat hij bijzonder romig van textuur is door lekker op de zijkanten van het glas te tekenen.
Dat romige of boterige komt direct terug in de mond. De 40 jarige whisky presenteert zich daar namelijk ontzettend soepel, al weet ook hier het pepertje even te prikken. Naarmate je de drank langer op je tong laat rusten, ontvouwt zich waar een verrassingspakket. Tropisch fruit als banaan en verse ananas komen voorbij, je proeft wat kaneel en een klein beetje rum houdt zich samen met tonen van cacao en chocolade op de achtergrond verscholen.
Als je richting de afdronk gaat wordt het romige effect sterker. De afdronk is behoorlijk lang bij deze whisky. Terwijl je langzaam van dit zoete afscheid geniet brengt de drank witte peper, hout en tropisch fruit samen met een vleugje rook.

Conclusie: The Singleton of Glen Ord 40 Years Old Review

The Singleton of Glen Ord 40 Years Old is een whisky die heerlijk soepel wegdrinkt. De whisky begint met een prikkel, maar verandert al snel in een heerlijke mix van smaken. Het pepertje in het begin van een slok en in de afdronk neemt wel toe naarmate je meer van je dram drinkt, maar vervelend wordt deze niet. Door zijn complexiteit is dit met recht een whisky die je drinkt bij bijzondere gelegenheden. Helaas geeft de prijskaart diezelfde boodschap af, want je moet voor deze whisky wel een behoorlijk bedrag afrekenen.
+ Een ontzettend verleidelijk aroma
+ Een whisky met ontzettend veel diepgang
+ Heerlijke lange afdronk
- Je moet er flink voor in de buidel tasten

POPULAIR NIEUWS