Column: Hoe heilig is het voor whisky geeks om een travel exclusive te scoren?

Rubrieken
zondag, 07 juli 2024 om 8:30
house of suntory kogei collection kimono edition yamazaki hakushu 1
Welke beelden roepen luchthavens bij je op? Vliegtuigen, vliegreizen en voor de shoppers onder ons duty free winkelen. Als dat niet interessant genoeg is dan is het volgende woord het vast wel namelijk travel exclusieve whisky! Soms is die ene whisky ergens scoren alleen wel een pain in the ass.
Als je het nog niet wist, dan weet je het nu: elke luchthaven heeft een winkel die exclusieve whisky verkoopt die alleen bestemd is voor internationale reizigers. Als er iets is waarvan ons hart sneller gaat kloppen, is het de gedachte aan een exclusieve whisky die nergens anders te koop is.

Thuiskomen met iets bijzonders

Het is leuk om iets bijzonders te drinken, nietwaar? Je smult al van de gedachte als je die blije gezichtjes van je vrienden ziet als jij de volgende keer een bijzondere dram op tafel zet.
Precies dát wilde ondergetekende dan ook bereiken. Onlangs was ik op reis naar Zuid-Korea met één overstap in China. Vooraf had ik wat speurwerk verricht en was de missie helder: exclusieve Aziatische whisky op Incheon airport in Zuid Korea scoren!
Gelukkig sprak de verkoopster redelijk goed Engels en wanneer de Engelse taal niet duidelijk genoeg was om de boodschap over te brengen, is er altijd nog een vertaalapp. Tot mijn grote verdriet waren er geen exclusieve Aziatische whisky voorradig, waardoor ik genoegen nam met wat er wél was.

Keuze bijstellen

Mijn keuze viel op een een Schotse whisky die schijnbaar niet meer wordt geproduceerd. Het was niet helemaal wat ik voor ogen had en iets minder exotisch, maar nog steeds zou het een bijzondere dram zijn om mee thuis te komen.
Bij het overhandigen van de boarding pass en paspoort viel er een onverwachte stilte, gevolgd door een figuurlijke klap in het gezicht. 'Meneer, u stapt over in Beijing en omdat u langs de beveiliging moet, kunt u deze fles whisky niet meenemen. Ook al is het een duty free aankoop.'
Daar sta je dan: letterlijk met lege handen. Dus vanwege een overstap viel het hele plan in het water. Naar huis, maar zonder geen levenswater, helemaal niets. En dan bekruipt je ineens het gevoel: is duty free shoppen voor een travel exclusive wel zo heilig?

POPULAIR NIEUWS