5 feitjes die je (misschien) nog niet wist over Ardbeg whisky

Best of
donderdag, 27 juni 2024 om 12:00
ardbeg
Ardbeg is een zeer populair whiskymerk. Een stevige dram om zijn tijd kunnen mensen waarderen. Maar weten jullie eigenlijk alles al over dit bekende Schotse merk? Dit zijn 5 feitjes die je (misschien) nog niet wist over Ardbeg whisky. 

Hondjes

In de reclames van Ardbeg duikt vaak een grappig hondje op. Het gaat om een Jack Russell Terrier met de naam Shortie. Het hondje woont op een boerderij tegenover de distilleerderij en loopt af en toe rond bij Ardbeg op zoek naar gezelligheid. Als eerbetoon is zelfs de Ardbeg Shortie Smoky Porter uitgebracht; een lekker biertje met de afbeelding van de hond erop.

Closed distillery

In het iconische whiskyboek “The World Guide to Whisky” uit 1987 van de bekende whiskyschrijver Michael Jackson (nee, niet de zanger) staat Ardbeg omschreven als een “closed distillery”. Hoe anders is dat tegenwoordig met volop leven in de brouwerij en tientallen expressies die op de markt zijn? In 1997 is het Ardbeg complex gekocht door Glenmorangie dat de distilleerderij tot een bloeiend bedrijf heeft gebracht.
Glenmorangie is nu trouwens onderdeel van de Luis Vuitton groep. Toch bijzonder hoe een stoere whisky gerelateerd is aan een chique tasjesmerk.

Duurste vat

In 2022 is een vat Ardbeg whisky geveild voor het omgerekende bedrag van 18,5 miljoen euro. Het gaat om vat nummer 3 uit 1975. Dat bedrag is bijna genoeg om een extra veerboot te kopen tussen Islay en het vaste land. De veerboot is als enige verbinding met het vasteland altijd een bron van commentaar voor de eilandbewoners.          

Klapraam

In de distilleryroom van Ardbeg zit een gigantisch kantelraam van maar liefst zeven meter breed. Het raam kan mechanisch opengeklapt worden waarna je een prachtig uitzicht hebt op de zee. De constructie is natuurlijk niet alleen bedoeld voor het mooie zicht, maar ook nodig om de ruimte te ventileren.

Beestjes

In de baai bij de Ardbeg distilleerderij zijn bijzondere diersoorten te zien; zee otters, walvissen, dolfijnen en zeehonden. Je hoeft daarvoor niet eerst een fles whisky achterover te slaan, met een beetje geluk kun je ook nuchter deze dieren in het echt zien.
Van welke whiskymerk zou je ook zo'n soort artikel willen? Laat het ons vooral weten in de reacties hieronder.

POPULAIR NIEUWS