Distilleerderij Donderdag: Aurora Spirit Distillery - de noordelijkste distilleerderij ter wereld

Rubrieken
donderdag, 07 maart 2024 om 15:00
aurora distillery
Deze week trekken we onze snowboots en winterjassen aan, want we reizen af naar Noord-Noorwegen. Onder het licht van Aurora Borealis vinden we de Aurora Spirit Distillery waar onder extreme temperaturen Bivrost whisky gestookt wordt. Welkom bij een nieuwe Distilleerderij Donderdag.

Het verhaal van een dokter, een duiker en een kapster

De Lyngen Alpen in het Noordelijkste deel van Noorwegen is het witbesneeuwde decor van de Aurora Spirit Distillery. Aan de rand van het Noordpoolgebied is het ijzig koud. Temperaturen van -20 graden Celsius zijn in dit deel van de wereld geen uitzondering. De stokerij ligt op 69 graden Noorderbreedte, wat een uitstekende locatie is om het Noorderlicht te spotten.
Het idee om een distilleerderij te openen bij de Noordpool komt uit de hoge hoed van drie Noorse whisky enthousiastelingen: Hans, Tor en zijn vrouw Anne-Lise. De drie vrienden uitten hun onvrede over het gebrek aan kwalitatieve spirits uit hun regio. Alle toeristen die jaar in jaar uit naar hun thuishaven komen om het Noorderlicht te zien, moeten buitenlandse drankjes drinken. Dat kon zo niet langer, besloten de drie.

Carrièreswitch

Ondanks dat het plan om een Noorse whisky distilleerderij te openen in Hans’ hoofd steeds groter werd, was hij nog altijd werkzaam als dokter in het ziekenhuis. Ook Anne-Lise werkte nog als kapster en Tor was op dat moment duiker. Tot Tor op een dag bij Hans aanklopte om te vertellen dat hij zijn baan zou gaan opzeggen. Dit gaf Hans het laatste zetje om in te stappen om hun gezamenlijke droom te verwezenlijken.
De start ging voorspoedig door een financiële impuls van Innovation Norway. Dit bood het Noorse drietal de kans om op onderzoek uit te gaan op het Schotse eiland Islay. Een van Hans zijn connecties, Colin Houston, werd hun gids en samen reisden ze naar acht verschillende Schotse stokerijen af om inspiratie op te doen. De droom begon tot leven te komen en zoals dat vaak met passies gaat, werd ook Houston onderdeel van het gedeelde verlangen en voegde zich bij het team.
aurora

Aurora Borealis

Eenmaal terug van het Schotse avontuur, kon voor de kersverse ondernemers het uitwerken van de plannen beginnen. Er zou een gecombineerde distilleerderij en bezoekerscentrum komen met plek om te overnachten. Toeristen zouden ondergedompeld worden in alles wat de Lyngen Alpen te bieden hebben. De naam ‘Aurora Spirit Distillery’ die Anne-Lise bedacht, paste de Arctische whisky beleving dan ook als een winterjas door de link met het Noorderlicht: Aurora Borealis.
Na uitgebreid onderzoek en plannen maken, werd in 2014 gestart met de bouw van de distilleerderij. Aurora Spirit Distillery zou zich niet alleen tot whisky beperken. Het assortiment zou een variatie aan dranken worden. De keuze is gevallen op whisky, gin, aquavit en vodka. De dranken zouden onder de naam Bivrost gelanceerd worden.

Wat wordt de huisstijl?

We maken een sprong in de tijd en komen aan in het jaar 2017. De eerste spirit stroomt uit de ketels in het Noorse Lyngen. De whisky-in-wording die na dit jaar gemaakt wordt, bevindt zich in de testfase en is een experiment van verschillende soorten gerst en giststammen. De newmake rijpt in verschillende soorten vaten om te kunnen ontdekken wat de uiteindelijke huisstijl van Aurora gaat worden.
De whisky die in 2020 op de markt is gebracht heet Bivrost. Briv is 'schuddende' en Rost is 'weg'. Het is een verwijzing naar de Noorse mythologie, waar de beverbrug, bewaakt door de god Heimdal, in de verhalen diende als oversteekplaats voor de goden tussen Midgard en Asgard. Het Viking verleden van Noorwegen is terug te zien in veel aspecten van de Aurora distilleerderij. Zo heet de eerste serie whisky’s The Nine Worlds en draagt het warenhuis waar de vaten liggen te rijpen de naam 'Viking Warehouse.’ Dit is de eerste serie van negen gelimiteerde uitgaves vernoemd naar de negen werelden uit de Noorse mythologie.

Whisky, walvissen en een schitterende omgeving

Wie het Noorderlicht zelf eens met eigen ogen wil zien en van whisky houdt, is bij Arctic Spirit Distillery aan het juiste adres. Vanaf het Noorse schiereiland waar de stokerij gevestigd is, kun je Aurora Borealis goed zien. Deze ervaring is te combineren met een van de vele tours die je bij de distilleerderij of partners ervan kunt volgen.
Wat dacht je van een Arctic Whisky Experience waar je een uitgebreide tour krijgt door de distilleerderij en drie verschillende Bivrost drams te proeven krijgt? Houd je ook van single cask whisky’s en geschiedenis? Dan is de VIP tour of de Founder’s Experience misschien iets voor jou. Deze rondleiding neemt je mee naar bunkers die in de Tweede Wereldoorlog gebruikt zijn en laat je kennis maken met single cask whisky’s uit het Viking Warehouse.
Als je toch op een van de mooiste plekken van de wereld bent, kun je jouw ervaring compleet maken door op de boot te stappen om walvissen en orka’s te zien en te eindigen met een tour door de distilleerderij. Als je geen fan van water bent, is er ook de mogelijkheid om een helikoptervlucht te maken boven de Lyngen Alpen. Bij terugkomst staat een gids je op te wachten om je mee te nemen voor een rondleiding door de stokerij.
Een prachtige distilleerderij dus die ook nog eens de moeite is om te bezoeken.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties