Distilleerderij Donderdag: Drumlin Distillery uit Havelte

Rubrieken
donderdag, 30 maart 2023 om 15:00
drumlin distillery
Tijdens onze reis langs de Nederlandse distilleerderijen zijn we inmiddels beland in Drenthe. Daar is Drumlin Distillery gevestigd die sinds 2018 gin, rum en whisky stookt. Welkom bij Distilleerderij Donderdag, waarin we terug gaan naar de ijstijd.
In de ijstijd was ons kikkerland voor een groot deel nog bedekt met een dikke laag ijs. Permafrost om precies te zijn. Tegenwoordig kunnen we ons daar misschien niks meer bij voorstellen als we door Noordoost-Nederland lopen, maar ooit was er een woest landschap. IJs strekte tot aan de horizon, afgewisseld door gletsjers en water die onder deze gletsjers het Nederlandse landschap flink veranderden.
Dit alles veroorzaakte een uniek beeld van langgerekte heuvels. Aan dit fenomeen ontleent Drumlin Distillery in Havelte haar naam. Iers-Gaelish wordt het natuurgeweld uit die tijd druimnín ofwel drumlin genoemd.
Een historische naam dus die direct linkt aan de omgeving van de Nederlandse distilleerderij.

Alles binnen handbereik

Drumlin Distillery opende haar deuren iets korter geleden dan de ijstijd. In 2018 begon de stokerij met haar productie. Het witte en gure landschap van toen heeft intussen plaats gemaakt voor wateren zoals de Zuiderzee, groene natuurgebieden, molens en goudgelen velden.
Op een aantal van die velden, vlakbij de distilleerderij, groeit een belangrijk ingrediënt voor Erik Poutsma, eigenaar van Drumlin Distillery: de gerst die voor de mout van Cromlech Single Estate Whisky gebruikt wordt. Iets verderop staat de Havelter molen, een andere belangrijk onderdeel voor de Cromlech whisky. Daar wordt het mout namelijk gemalen.
Drumlin Distillery maakt haar whisky op ambachtelijke Schotse wijze en in volledig koperen, gasgestookte, ketels. Hierdoor duurt het stoken van de drank wellicht wat langer, maar dat hoort erbij. Sterker nog, de whisky krijgt zo zijn unieke eigenschappen volgens Drumlin.

Meer moois 'vanuit de ijstijd'

Cromlech Single Estate Whisky heeft namelijk een erg zacht karakter, dat voor een deel afkomstig is van de kleinere eikenhouten vaten die Drumlin gebruikt. In eerste instantie wordt de drank in kleine vaten van nieuw Europees eiken gelegd, waarna de whisky uiteindelijk rijpt tot wat het is in oude Single malt vaten van Schotse whisky’s. Daar ligt naast de werkwijze van Drumlin ook meteen een andere link met Schotland.
Wat betreft de naam Cromlech gaan we nog even terug naar die kille ijstijd in Drenthe. Cromlech is namelijk de Engelse (Gaelic) benaming voor enorme steenformaties zoals Stonehenge of de hunebedden die in Drenthe veel te vinden zijn. En niet alleen de whisky van de Nederlandse distilleerderij komt uit deze tijd.
Ook Alluvial gin heeft zijn naam te danken aan het landschap van een verloren periode. Alluvial wijst namelijk naar het alluviale tijdperk, dat net na de ijstijd in ging. De bloei van de natuur zo vlak na deze barre periode is inspiratie voor de kruiden die in Alluvial gebruikt zijn. Drumlins Prosperity Rum gaat op zijn beurt ook terug in de tijd, maar dan iets minder ver dan zijn verwanten. Deze dranknaam wijst namelijk naar de periode waarin de havens van de Zuiderzee een bron waren voor wereldwijde handel in onder andere rietsuiker en turf.
Cromlech Single Estate Whisky 2020 is inmiddels al even uitverkocht. De 2021 editie kun je nog aanschaffen, althans een certificaat daarvoor. Om deze whisky te proeven moet je wederom even in de tijd reizen. Pas eind volgend jaar is de drank namelijk klaar om gebotteld te worden.

POPULAIR NIEUWS