Distilleerderij Donderdag: Kingsbarns Distillery – Van onafhankelijke bottelaar naar distilleerderij

Rubrieken
donderdag, 21 maart 2024 om 15:00
kingsbarns from air
Het is donderdag en dat betekent maar één ding: het is weer de hoogste tijd om je wat meer te vertellen over een distilleerderij. Deze week duiken we wat dieper in het verhaal van Kingsbarns Distillery.

De droom van een golf caddy

Het verhaal van Kingsbarns Distillery begint met de droom van een golf caddie. Douglas Clement droomt er al jaren van om een whisky distilleerderij te openen in Fife. Het plan dat hij in zijn hoofd heeft is om een stokerij vlakbij de golfbanen van Kingsbarns te openen. Met die gedachte richt hij The Kingsbarns Company of Distillers in 2009 op.
Clement moet alleen flink wat geld bij elkaar schrapen om de distilleerderij te realiseren. Gedurende vijf jaar gaat hij aan de slag met die opgave. Hij weet verschillende investeerders te vinden bij zijn voormalige golfclub en krijg ook een flinke injectie vanuit de overheid.
Het bedrag van ruim 760.000 pond (omgerekend bijna 900.000 euro) is alleen niet genoeg om de stokerij daadwerkelijk te bouwen. Er is namelijk ruim 1,6 miljoen pond nodig om dat voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk besluit Clement in 2013 om zijn bedrijf te verkopen. De droom van de voormalige golf caddie gaat daarmee in rook op.
De prachtig verlichte distilleerderij in de avond
De prachtig verlichte distilleerderij in de avond

Van onafhankelijke bottelaar tot stokerij in Fife

Kingsbarns wordt verkocht aan Wemyss Distillery Ltd., een bedrijf dat gerund wordt door William en Isabella Wemyss. De Wemyss familie heeft in 2005 al Wemyss Malts opgericht, dat zich bezig houdt met het maken van onafhankelijke bottelingen van single malt en blended whisky’s.
Wemyss huurt in 2013 een stuk land in East of Neuk, Fife. Op de plek van de historische East Newhall Farm moet de nieuwe stokerij gebouwd worden, maar voordat het zover is moet er behoorlijk wat afgebroken worden.
De hoeve is gebouwd met 18-eeuws steenwerk en een Nederlands pannendak. Beide elementen moeten behouden blijven, terwijl het terrein klaar gemaakt wordt voor de bouw van de nieuwe distilleerderij. Er wordt een watertoevoer aangelegd die water vanuit 100 meter diepte haalt. De bron wordt gevoed door de nabij gelegen Cambo Burn die door heel Fife loopt.
Halverwege 2014 is het tijd voor de werkzaamheden in de toekomstige distilleerderij. De grote koperen ketels en de twee roestvrij stalen washbacks worden geplaatst, terwijl intussen de eerste gerst van lokale boeren gekocht wordt.

De eerste Kingsbarns spirit en whisky

In november 2014 gaan de deuren van Kingsbarns Distillery en het bijbehorende bezoekerscentrum officieel open. Vanaf dat moment is de distilleerderij te bezoeken voor het publiek, maar er is nog steeds geen druppel whisky gemaakt. De eerste spirit komt namelijk pas uit de ketels in januari 2015.
Een deel van die spirit wordt gebotteld en verdeeld over de medewerkers van de stokerij. De rest gaat vaten in om uiteindelijk de inaugurele whisky van Kingsbarns Distillery te worden. Na drie jaar rijpen wordt in 2018 de eerste Kingsbarns single malt gebotteld met de naam Kingsbarns The Founders’ Reserve Inaugural Release.
De whisky heeft gerijpt in first fill ex-bourbon vaten van Heaven Hill Kentucky Distillery en is gebotteld op de vatsterkte van 62,1 procent alcohol by volume (ABV).
Inmiddels is Kingsbarns Distillery al vele releases verder. Veel van de whisky’s uit de Lowlands distilleerderij zijn ook in ons land te koop. Zo kun je de populaire Dream to Dram op verschillende plekken in Nederland kopen, net als de Doocot expressie.
Voor de naam van de Doocot whisky heeft de stokerij in Fife inspiratie uit de oude hoeve gehaald. Tijdens de verbouwing is namelijk ook besloten om de oudste ruimte, de duiventil, te bewaren. Het Schotse woord voor duiventil is Doocot en dat komt nu terug in een vaste expressie van het whiskymerk. O, en als je nog over de Doocot whisky twijfelt, sla er dan gerust onze review op na. Daarin vertellen we je meer over het vlaggenschip van de distilleerderij.
Foto's: Kingsbarns Distillery

POPULAIR NIEUWS