Nieuwe Kingsbarns Falkland single malt whisky verwijst naar de 12e eeuw

Nieuws
zaterdag, 07 oktober 2023 om 13:00
kingsbarns falkland
Kingsbarns Distillery heeft een nieuwe expressie gelanceerd. Het betreft een limited edition Lowland malt die inspiratie haalt uit de naam van de distilleerderij zelf: Kingsbarns Falkland.
Met Falkland verwijst de whiskymaker naar zijn historische wortels. De naam Kingsbarns dateert namelijk al uit de twaalfde eeuw. In die tijd werd in de schuren in de omliggende dorpen graan opgeslagen voor het paleis in Falkland en het koninklijke kasteel in Crail. Die schuren heetten the kings barns. De naam van de whisky, Falkland, is afkomstig van het paleis waar het graan voor bestemd was.
Kingsbarns heeft de Falkland single malt gestookt met de beste kwaliteit gerst die uit de directe omgeving komt. De spirit dit hieruit voort is gekomen is gerijpt in ex-bourbon vaten en shaves, toasted and re-charred (STR) Portugese rode wijn vaten. Isabella Wemyss, production director bij Kingsbarns, heeft de vaten geselecteerd.

Wat mag je van Kingsbarns Falkland whisky verwachten?

De whisky van Kingsbarns heeft geen leeftijdsaanduiding gekregen en is zonder toegevoegde kleurstoffen of aroma’s en non-chill filtered gebotteld op 46 procent alcohol by volume (ABV).
De Lowlands distilleerderij omschrijft de single malt als ‘een verfijnde malt met een zoet fruitig karakter, doordrenkt met bessen zoetheid en subtiele verwarmende kruiden’. De invloeden van de STR vaten zijn bij deze expressie ook erg goed merkbaar volgens Kingsbarns.
Wat betreft een prijs is er nog niets onthuld door de distilleerderij, evenals het aantal flessen dat er gebotteld is. Daarbij is het ook niet bekend of en wanneer de drank naar Nederlandse slijters komt. Kingsbarns heeft de whisky eerst exclusief gelanceerd in de Luvians Bottle Shop in St. Andrews en Cupar. Daarna komt Kingsbarns Falkland in elk geval beschikbaar in de online winkel en in het bezoekerscentrum van de distilleerderij.
Onlangs nog bracht Kingsbarns de Bell Rock whisky uit die op vatsterkte gebotteld is en neemt de distilleerderij je mee op reis naar het Oosten met twee andere drams.
Foto: Kingsbarns.

POPULAIR NIEUWS