Eerste Turntable Collaboration Drop whisky: ‘Het beste van zowel de Schotse als de Australische tradities’

Rubrieken
woensdag, 29 november 2023 om 9:00
turntable starward collaboration drop 01
Turntable whisky is een relatief nieuw merk dat de whiskywereld aan het veroveren is met whisky’s die op muziek gebaseerd zijn. Na de eerste drie whisky’s en de core range is het tijd voor de eerste Collaboration Drop. Daarvoor hebben Turntable Blending House en de Australische Starward distilleerderij de handen ineen geslagen.
Whiskyblender Turntable uit Glasgow zit niet stil. Het afgelopen jaar is er flink wat uitgekomen van het merk. Er zijn al drie limited editions en drie whisky’s in het kernassortiment uitgekomen, waaronder Paradise Funk. En het is nog lang niet klaar, want de whiskymaker komt ineens met een Starward limited edition whisky: Collaboration Drop 01: Starward.
Ally Stevenson, mede-oprichter van Turntable Blending House, vertelt dat er vanaf dag één al een plan was om samen te werken met whisky’s uit de ‘nieuwe wereld’ zoals Starward. ‘Onze vrienden van Starward Distillery maken al meer dan 15 jaar uitstekende Australische single malt whisky en voor deze blend wilden we iets creëren dat hun stijl - ex-Australische wijnvaten - laat zien, maar dat een nieuwe dimensie gaf.’

Wat is de Turntable Collaboration Drop 01 whisky?

Gordon Stevenson, de andere mede-oprichter van het whiskymerk, vertelt dat maken van deze speciale expressie erg leuk was. In de drank heeft Turntable het zoete van de wijnvaten met de rook en het zout van Islay whisky’s gecombineerd. Daarbij zijn er oudere granen en Speyside single malts gebruikt om de whisky extra diepte en complexiteit te geven.
‘Whiskydrinkers kunnen zich verheugen op een karaktervolle blend die hopelijk het beste van zowel de Schotse als de Australische tradities in zich verenigt.’
De blended whisky bevat het volgende:
  • 39 procent Starward Ex Australian Red Wine Cask
  • 10 procent Caol Ila 1st Fill Bourbon Barrell-01
  • 29 procent Inchgower Virging Oak Barrell-01
  • 22 procent North British Virgin Oak Barrell-01
Turntable Collaboration Drop 01: Starward is gebotteld op 46 procent alcohol by volume (ABV). Wat betreft de tasting notes wordt op de website van Turntable gesproken over rook van een kampvuur met een zeebries, rode bessen, kruiden uit een sigarendoosje en kokosnoot.
De whisky komt met een adviesprijs van 85 pond in de schappen terecht in het Verenigd Koninkrijk. Ook komt de drank bij speciaalzaken terecht in Europa en Azië. De drank is ook in Nederlandse schappen te vinden met een prijskaartje van 89,99 euro. Let wel, als je een fles wil moet je snel zijn, want de oplage is beperkt tot 3300 stuks wereldwijd.
Starward heeft recent nog een limited edition whisky uitgebracht die is gefinisht in Lagavulin vaten. Voor meer informatie daarover kun je terecht in het nieuwsbericht over de Starward x Lagavulin whisky.
Foto: Turntable Blending House.

POPULAIR NIEUWS