Mag je in Nederland zomaar whisky maken? Wat zijn de regels?

Rubrieken
dinsdag, 07 januari 2025 om 15:00
de bronckhorst stills

Is zelf alcohol maken legaal? Voor sommige whiskyliefhebbers duikt deze vraag af en toe op bij het drinken van een dram. Wat nou als er in de garage een ketel komt te staan? Het officiële antwoord volgens de letter van de wet is nee. Het is verboden om thuis alcohol te stoken. Welkom bij een nieuwe Wist je dat?

Vergunning nodig om whisky te maken

In een aantal Europese landen is hobbymatig stoken toegestaan. In Nederland niet. Zelf bier en wijn maken door middel van vergisting is toegestaan. Maar distilleren om een hoger alcoholpercentage te verkrijgen is verboden. De belangrijkste reden van dit verbod is het ontstaan van giftige methanol gassen bij het stookproces. Om legaal in bezit te zijn van een stookketel is dus een vergunning nodig. Heb je dit niet, dan ben je een moonshiner.

Haken en ogen

Aan het aanvragen van de vergunning zitten veel haken en ogen. Als eerste moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Je moet ook beschikken over een accijnsplaats. Dit is een aparte ruimte waarin producten mogen worden opgeslagen waarover nog geen belasting is betaald. Dit wordt AGP (Accijns Goederen Plaats) genoemd. De AGP moet vanaf de openbare weg door de douane bereikbaar zijn zonder privéwoning te hoeven betreden. Een schuur met alleen een deur in de tuin is dus niet geschikt.
De tuin is dan namelijk privé.

Daarnaast komt er bij het legaal stoken van commerciële alcohol een uitgebreide administratie kijken. Dit is nodig om te berekenen hoeveel accijns er moeten worden afgedragen.

Vergunningsvrij

In Nederland is de enige legale distilleerketel een glazen kolf met koeler met een maximale inhoud van een halve liter. Dit is distilleerapparatuur dat vergunningsvrij in bezit mag zijn. Deze uitzondering is bedoeld voor laboratoria en is niet geschikt voor het destilleren van whisky thuis.

Een vergunning is dus nodig om thuis zelf whisky te stoken.

Toch hebben we ook goed nieuws, want genieten van een goede dram mag vergunningsvrij!

POPULAIR NIEUWS