Nieuwe The Balvenie Stories whisky stijlvol gelanceerd bij Cane and Grain

Rubrieken
vrijdag, 06 oktober 2023 om 17:00
the balvenie a revelation of cask and character
In Amsterdam bruiste het van de bekende gezichten op woensdag. Niet omdat het dierendag was, maar vanwege de release van de nieuwe The Balvenie Stories A Revelation of Cask and Character whisky bij Cane & Grain. Wij waren bij de exclusieve lancering van de nieuwe whisky tijdens een ‘prikkelende experience’.
Onder het genot van pianomuziek worden genodigden ontvangen bij Cane & Grain in Amsterdam. Brand Ambassador Tony van Rooijen is uitgerukt met de The Balvenie Morgan en hij heeft een bijzondere nieuwe dram bij zich: The Balvenie Stories A Revelation of Cask and Character.

Cocktails, bekende gezichten en een culinaire invulling

Voordat Van Rooijen deze single malt inschenkt is het eerst tijd voor cocktails. Onder andere een Scotch Sour en een Black Manhattan worden aan gasten geschonken, vanzelfsprekend allebei gemaakt met The Balvenie whisky.
Restaurant Aan de Poel verzorgt de hapjes voor de avond en voorziet iedereen gedurende de avond van profiterolles met truffelcrème, gebrande zeebaars met ponzu en radijs, kreeft met kerrie en macademia noten en coquille met truffel. Al deze kleine gerechten passen bij de bijzondere release die de brand ambassador van The Balvenie in petto heeft.
Voordat het zover is dat Van Rooijen zijn podium beklimt en de eerste whisky’s schenkt, spreken wij London Loy, een chef-kok die je wellicht kent van Koffietijd (en Expeditie Robinson 2022 finalist). Wij vragen hem naar het drankje in zijn hand en al snel blijkt dat de kok een heuse zoetekauw is. Dit is zijn derde drankje. Hij had eerder een cocktail met een 12 -jaar oude Balvenie erin en die vond hij als beginnend whiskyliefhebber bijzonder lekker: 'Ik vind een mixdrank met een accent van een zoetje en een zuurtje wel lekker. Als het echt heel zwaar is, dus als je echt die whisky proeft, dan vind ik het lastiger.'
Loy is erg benieuwd wat de nieuwe whisky uit de stal van The Balvenie voor smaakprofiel heeft en datzelfde geldt voor Van Rooijen. De whiskyliefhebber heeft het moment waarop de eerste fles open gaat namelijk bewaard tot deze avond bij Cane & Grain.
the balvenie whisky

Een primeur van The Balvenie

Dat moment is bijna aangebroken wanneer de ambassadeur het woord neemt. Hij nodigt ons na een korte introductie uit om de proefruimte te betreden die Cane & Grain speciaal voor dit soort gelegenheden ingericht heeft. Deze ruimte is voorzien van verschillende uitingen en foto’s met daarop Kelsey McKechnie, apprentice master distiller van de stokerij. En dat is niet voor niets.
Terwijl er meer over de nieuwe dram en The Balvenie verteld wordt, krijgen we een tulip glas met een andere The Balvenie als opwarmer: The Balvenie Double Wood 17 Years Old. Deze zoete whisky met tonen van gedroogd fruit, kaneel en toffee is al een verwennerij op zich. De dram is schaars, maar overheerlijk. Na deze whisky is het tijd om de ster van de avond uit de doeken te doen: A Revelation of Cask and Character.
Deze nieuwe telg uit de The Balvenie Stories is niet zomaar een whisky, het is als het ware een inaugurele release. Natuurlijk is dit niet de eerste dram van de Schotse distilleerderij, maar wel de eerste whisky die volledig uit het brein van McKechnie is ontstaan. Zij heeft de nieuwe whisky bedacht en samen met de eigen kuiperij en de rest van het team bij The Balvenie gecreëerd. The Balvenie Stories – A Revelation of Cask and Character is een eerbetoon aan alle mensen uit de kuiperij die de expressies van The Balvenie mogelijk maken.
the balvenie whisky

Een krachtige dram

De koker waarin de whisky zit laat het ambacht van deze mensen op een schilderachtige manier zien, terwijl het witte label van de fles schittert in zijn eenvoud: met slechts het The Balvenie logo, de naam van de whisky en de vermelding dat dit een 19-jarige single malt whisky is die op 47,5 procent alcohol by volume (ABV) gebotteld is. Ook de handtekening van McKechnie staat op de fles.
Met de nieuwe whisky in de hand, spreken we Loy over de drank. Als we de kok vragen welke van de twee hij lekkerder vindt. 'Deze geeft je echt een kick, een knal. Hij is echt anders dan die vorige.'
Ondanks dat de whisky niet heel sterk is wat betreft alcohol, weet deze flinke indruk te maken. In de neus komen kruidige tonen van rijp fruit en geroosterd eikenhout samen die een krachtige punch geven. Op de tong weten de smaken van onder andere rozijnen, vijgen en chocolade je te verwennen om vervolgens over te gaan op een lange afdronk.
Als de avond op zijn einde loopt, krijgt iedereen nog de gelegenheid om een The Balvenie borrelplank op te halen. De organisatie heeft speciaal daarvoor geregeld dat De Graveer Meneer met zijn apparatuur aanwezig is om een persoonlijke boodschap op de planken te zetten. Daarover hebben we binnenkort nog leuk nieuws te melden, dus houd de website in de gaten.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties