Suntory Time: 100 jaar Suntory Japanse whisky

Rubrieken
door Monkey
woensdag, 04 oktober 2023 om 11:00
hibiki japanese harmony 100th 2
Het Japanse drankmerk House of Suntory is honderd jaar geworden en dat is reden voor een enorm feest. Voor een avond werd bij Taiko Cuisine & Bar in hartje Amsterdam de rode loper uitgerold voor genodigden om een eeuw vakmanschap van de Japanse whiskypionier te vieren.
Na een korte wandeling over de rode loper lopen we door een deur met aan weerszijden een fles Hibiki Japanese Harmony 100th Anniversary Edition whisky. Eenmaal door de deur lijkt het alsof we naar de andere kant van de wereld gereisd zijn als we een Japanse listening bar binnengestapt zijn.
Jim Murray's Whisky Bible 2023 Image
Jim Murray's Whisky Bible 2023
EUR14.31
Op voorraad
Koop op bol.
We worden ontvangen met een cocktail om de avond af te trappen en spreken onder andere met Laura Brady, brand ambassador bij House of Suntory. De muren zijn bekleed met Suntory posters uit verschillende decennia, er liggen vinylplaten uit de afgelopen 100 jaar in de ruimte waarvan de klanken door de ruimte klinken.

Suntory Time

Na de cocktail is het tijd om ons te begeven naar het diner met het thema ‘omakase’, ofwel ik laat het aan jou over. Met ‘jou’ wordt in dit geval gewezen naar Schilo van Coevorden, chef-kok van Taiko, en zijn team. Hij neemt ons op culinaire wijze mee door Suntory Time in vier gerechten. Elk gerecht is passend gemaakt bij een tijdperk uit de geschiedenis van de Japanse whisky en bij verschillende whisky’s van Suntory.
Het diner begint met een voorgerecht van iced tofu, kaviaar en zeewier. De gang wordt bij een tweetal Japanse whisky’s geserveerd: Yamazaki 12 Year Old 100th Anniversary Limited Edition en Yamazaki 18 Year Old Mizunara 100th Anniversary Limited Edition. De drams en het gerecht symboliseren The Awakening, ofwel de periode tussen 1923 en 1949, waarin house of Suntory opgericht werd.
De pairing die Taiko voor deze gang gemaakt heeft maakt indruk. Vooral de 18-jarige Yamazaki whisky die een klein beetje peated is past erg goed bij de tofu en de wat zoute smaak van de kaviaar. We laten de neat whisky’s even achter ons en gaan door met The Boom. Deze periode kenmerkt de dagen waarin de whiskycultuur in Japan pas echt op gang kwam. We krijgen bij deze periode een highball van Toki met daarbij sushi en sashimi opgediend.

Hakushu en meer cocktails

We spreken tussen de gangen door de brand ambassador van Suntory nog over het jubileum. Ze vertelde ons dat ze ontzettend blij is met het honderd jarige jubileum van House of Suntory en dat ze vooral het ontwerp van de limited edition fles van Hibiki Japanese Harmony ontzettend mooi vindt.
Dat is alleen niet de whisky die we bij de volgende gang opgediend krijgen. The Bubble gaat namelijk in op de periode waarin de Japanse premium blends populair werden, de Hakushu distilleerderij geopend werd en waarin de eerste single malts voorbij kwamen. De tafels worden voorzien van tee nieuwe drams: Hakushu 12 Years Old 100th Anniversary Edition en de 19-jarige variant die wat peated is. Het bijbehorende gerecht: zwarte kabeljauw, mastutake paddenstoelen, shiitake en ebi gyoza. Een erg goede combinatie.
De Hakushu whisky’s mogen alleen niet op: ze zijn na dit gerecht later nog onderdeel van een leuk tussenelement, waarbij iedereen zijn eigen Mizuwari maakt. Dit mengsel van de Hakushu whisky, water en grote blokken ijs wordt in Japan al eeuwen tijdens de hete zomers gedronken.

Chocoladetaart en Keanu Reeves

We zijn bijna door de reis in de geschiedenis van Suntory heen, maar nog niet helemaal. Er is nog één laatste seizoen en dat is het seizoen van The Influence. Deze periode vertelt het verhaal over de invloed van Japanse whisky op de wereld. Niet alleen op het gebied van pure whisky, maar ook in de wereld van cocktails zijn de dranken van Suntory van grote invloed. Daar hoort de Hibiki Japanese Harmony natuurlijk bij. De whisky wordt opgediend met een grote bal ijs in een tumbler.
In het bijbehorende gerecht zit de whisky verwerkt voor de vleeseters. Zij gaan aan de slag met een entrecote van Wagyu. Voor vegetariërs is er een overheerlijke curry met spinazie en paddenstoelen die het gerecht bijstaat.
Om een blik op de toekomst te geven is het toetje gereserveerd. Suntory is net als chocolade: niet meer weg te denken uit de whiskywereld. De combinatie die we voorgeschoteld krijgen is een Hibiki Champagne Highball en een chocoladetaartje met bosvruchten. Een perfecte afsluiter van de avond komt voorbij in een voorproefje van de documentaire die Sofia Coppola geregisseerd heeft met Keanu Reeves in de hoofdrol.
Dan is er nog één ster die schittert in afwezigheid, want waar was nou die Hibiki 21 Year Old? Een vraag die we mee naar huis nemen.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties