Waarom is whisky zo populair? Is het door de verzamelwaarde of speelt er meer?

Rubrieken
woensdag, 05 februari 2025 om 12:03
kalkwijck distillers ketels

Whisky is over de hele wereld enorm populair. Het is veel meer dan alleen een drankje. Het is een hobby of beter gezegd een levensstijl geworden. Wij geven je vijf redenen waarom whisky zo’n populaire drank is.

Als er één drank is die wereldwijd de afgelopen jaren voor duizenden nieuwe fans heeft gezorgd is het whisky wel. De drank is ongekend populair en dat is niet zonder reden.

Whisky is overal

Whisky is niet zomaar een sterke drank waarvoor je naar de slijterij moet. De drank is tegenwoordig overal te vinden. En dan bedoelen we niet in de supermarkt, maar wel in bars, restaurants en festivals. Sterker nog, whisky heeft haar eigen festivals.

Tijdens de vele whiskyfestivals die wereldwijd jaarlijks duizenden liefhebbers trekken, staan de makers van de dranken klaar om wat over het merk en de whisky te vertellen. Daarbij laten ze de drank ook graag proeven. En dat is maar goed ook, want er zijn talloze verschillende whisky’s te vinden.

Whisky verbindt

Naast de festivals waar talloze whisky’s te proeven zijn, is de drank ook vaak te vinden bij proeverijen. Daar komen whiskyliefhebbers bij elkaar om een specifiek aantal whisky’s te proeven. Vaak is het van hetzelfde merk, uit hetzelfde land of van een specifieke smaak.

Bij deze proeverijen zijn telkens nieuwe gezichten te vinden die graag over de godendrank praten. Het maakt de drank in deze gevallen tot een verbindende factor tussen mensen die elkaar normaal gesproken misschien wel voorbij zouden lopen.

Ongekend veel smaken

De smaak van de drank is de volgende reden waarom whisky zo populair is. Er zijn whisky’s die zacht, soepel en toegankelijk zijn met een overwegend zoete smaak en (relatief) weinig alcohol. Deze zijn ideaal voor beginnende whiskydrinkers.

Aan het andere uiteinde zijn er complexe smaakprofielen die de smaakpapillen met gemak lange tijd prikkelen. Perfect voor de connaisseur die graag bij een goed glas mijmert over de smaak. En daar tussenin zit nog een hele wereld van smaken, geuren en meer.

De smaken van whisky worden beïnvloed door allerlei factoren. Dat begint al bij het maken van de new make spirit, maar ook het gebruik van vaten zijn bepalend voor de smaak. De vaten die gebruikt worden zijn bovendien vaak afkomstig van andere populaire dranken. Denk aan bijvoorbeeld rum, sherry of wijn. 

Nu kun je whisky puur drinken, maar wat denk je van cocktails? De variatie aan smaak die whisky brengt, leent zich vaak als een perfecte basis voor een lekkere cocktail. Bij veel bars is tegenwoordig ook een cocktailkaart te vinden, waar negen van de tien keer wel een whiskycocktail op te vinden is.

Verzamelwaarde

Zoals we bij het vorige punt al even aanhaalden is whisky ontzettend veelzijdig. Dat geldt niet alleen voor de smaak, maar ook voor de prijskaart en de beschikbaarheid van de godendrank.

Van de ene whisky wordt een oplage van tienduizenden flessen gebotteld met een prijskaart tussen de 40 en 70 euro. Van andere whisky is de oplage veel kleiner met slechts 50, 100 of 200 flessen. Deze whisky is schaarser en vaak duurder, maar ook gewilder door verzamelaars.

Daarnaast zijn er talloze gelimiteerde whiskyseries of bijzondere uitgaves van whisky’s te vinden. Tijdens de inauguratie van Koning Charles III kwamen whiskymakers bijvoorbeeld met speciale Coronation bottelingen die slechts tijdelijk te vinden waren.

Dat soort whisky’s doen het erg goed als verzamelobjecten bij de liefhebbers. De regel hierbij is, hoe schaarser hoe beter. Vaak is het ook nog zo dat de leeftijd, het merk en het type whisky een rol in de waarde spelen. Neem bijvoorbeeld de Highland Park 56 Year Old. Dit is tot nu toe de oudste whisky van de distilleerderij en hij is in een zeer gelimiteerde oplage te vinden.

The Legend of Laphroaig Image
The Legend of Laphroaig
EUR159.9
Op voorraad
Koop op bol.

Whiskytoerisme is bijna magisch

Als er een drank is die ongelooflijk veel toeristische waarde heeft, dan is dat whisky. Natuurlijk is een wijngaard een mooie beleving om te bezoeken, maar het bezoeken van een distilleerderij die whisky maakt is net even van een niveau hoger.

Neem bijvoorbeeld distilleerderijen in Schotland. Het Schotse landschap bevat plekken die bijna magisch aanvoelen met hun pittoreske heuvellandschappen. Dit draagt flink bij aan de magie rondom whisky en stokerijen. De buitenkant van de stokerijen is bovendien vaak helemaal wit of van typische stenen muren voorzien. Daarnaast hebben sommige distilleerderijen pagodedaken die ook bijdragen aan een betoverende uitstraling.

Tijdens een rondleiding kan het ambacht achter de whisky bijna beleefd worden. De gidsen nemen bezoekers graag mee in hun wereld en vertellen met passie over de rijke geschiedenis van de drank en de distilleerderij. De enorme koperen ketels en de talloze vaten dragen daarbij ook enorm bij aan een magisch gevoel.