Whisky Names Explained: Aberlour A’Bunadh

Rubrieken
maandag, 17 juli 2023 om 15:00
aberlour abunadh
Een nieuwe week betekent een nieuwe Whisky Names Explained. Vandaag leggen we de naam achter Aberlour A’Bunadh uit.
Om Aberlour A’Bunadh uit te leggen moeten we eerst terug in te tijd, naar 1879 om precies te zijn. In dit jaar richtte de Schot James Fleming namelijk de nieuwe Aberlour  distilleerderij op. Bijna 75 jaar later werd er besloten om de distilleerderij te renoveren. Tijdens deze renovatie is er een bijzondere vondst gedaan.
Achter een plaatje werd een tijdscapsule gevonden met daarin een fles whisky gewikkeld in een krant van 75 jaar geleden. De Schotten op distilleerderij trokken de fles gelijk open om op te drinken tijdens de lunch, maar toen er nog een klein beetje over was besloten ze om de fles toch maar op te sturen naar het lab om te analyseren. Uit die analyse bleek dat het inderdaad ging om whisky die 75 jaar geleden klaar was met rijpen en gebotteld werd. Dat betekent dat deze 100-jaar oude whisky misschien wel een van de allereerste Aberlour whisky’s ooit gemaakt was.
De distilleerderij besloot om deze whisky na te maken en zo werd Aberlour A’Bunadh geboren. In het Schots-Gaelisch betekent ‘a’bunadh’ ‘the original’, een toepasselijke naam voor wat mogelijk de originele Aberlour whisky is.

Wat voor whisky is Aberlour A’Bunadh?

Aberlour A’Bunadh wordt geproduceerd volgens methoden die rond 1879 gebruikelijk werden, om zo dicht mogelijk bij die 75-jaar oude whisky uit de tijdscapsule te blijven. De whisky wordt op vatsterkte gebotteld, waarmee het een whisky in de meest pure vorm is en wordt niet koud gefilterd. A’Bunadh wordt alleen gerijpt in Oloroso sherryvaten, waardoor het een zoetere smaak heeft. Op de fles vind je geen jaaraanduiding, omdat dit destijds ook niet gedaan werd.
Interesse in andere whisky's van Aberlour? Eerder probeerde Whisky Monkeys de Aberlour 12 Year Double Cask. Wat wij ervan vonden lees je in onze review. Verwacht overigens binnenkort ook een review hier op Whisky Monkeys van een sample van de Aberlour A’Bunadh. 

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties