Big Peat Whisky Review

Reviews
maandag, 17 juli 2023 om 17:00
big peat whisky new
Big Peat is een bijzondere whisky afkomstig van Douglas Laing & Co., een gerenommeerde onafhankelijke bottelaar van Schotse whisky's van topkwaliteit. Welkom bij de Big Peat Whisky review.
Deze unieke blended malt is geïnspireerd op de krachtige en rokerige whiskystijl, waar de naam ook voor gekozen is. Het weerspiegelt de essentie van deze whisky en haar geboorteplaats op Islay. Peat verwijst naar de gebruikte turf en laat geen twijfel mogelijk dat dit geen lichte whisky is, maar een krachtige, rokerige drank.

Klassiek en speciale edities

Naast de klassieke Big Peat die in deze recensie centraal staat, biedt Douglas Laing een reeks unieke uitgaven die whisky-liefhebbers kunnen verkennen en waarderen. Een voorbeeld hiervan is de “Big Peat Christmas Edition”, een jaarlijkse limited edition die speciaal wordt uitgebracht voor de feestdagen. Deze uitgave kenmerkt zich door extra kruidige smaken van kaneel en nootmuskaat; verpakt in een feestelijke presentatie.
Een andere opvallende uitgave is de “Big Peat Feis Ile Edition”, die elk jaar tijdens het beroemde Feis Ile Festival op Islay wordt uitgebracht. Deze speciale editie onderscheidt zich door zijn exclusiviteit. De whisky biedt vaak een unieke combinatie van smaken en vatinvloeden, die de essentie van het festival en de bijzondere sfeer van Islay weerspiegelen.

Geur, Kleur, Smaak

LandSchotland
DistilleerderijOnafhankelijke bottelaar Douglas Laing & Co.
Soort whiskyBlended malt
KleurBleek gele stro
GeurDominant rokerig en turf, met tonen van citrusvruchten, karamel en gerst
SmaakTabak, gerookt rood fruit, geroosterde appels met karamel van de barbecue, grassig
FinishSubtiel, fruitig en een volle mond met rook
LeeftijdNon-age statement
Alcoholpercentage:46 procent ABV
Inhoud fles70 cl
Prijs:Tussen de 33 en 55 euro

Herkenbaar en uniek ontwerp

Het is alweer bijna 14 jaar geleden dat de Big Peat is ontstaan in Glasgow. Tijdens het ontwerpen van het label kreeg het designbureau de opdracht om een grote visser van Islay te tekenen. En zie hier het resultaat: Big Peat is een bonk van een vent die net van zijn boot komt en zijn vrouw gaat ontmoeten, maar daar een grote sterke slok Islay whisky voor nodig heeft. Robuust en indrukwekkend met een vleugje humor.

Grote smaken

Geinspireerd door de ruige visser kun je je schrap zetten voor een stevige, rokerige whisky in het glas. De turf heeft zijn eigen plek in de smaakervaring waarbij de zoetheid opvallend is.
De fruitigheid van de whisky is bijzonder en doet denken aan zoete, rode appels, overgoten met karamel, geroosterd op de barbecue.
Het mondgevoel is soepel en geeft volle teugen van de herkenbare turf smaak. Toch blijft het een makkelijk te drinken whisky zonder de branderigheid die je nog wel eens aantreft bij een sterkere whisky.

Conclusie Douglas Laing Big Peat Review

Big Peat is en blijft een fijne, stevige whisky met een heerlijke turf smaak, hoe vaak je er ook een glaasje van neemt. Er is diepgang aanwezig die je van een blended malt kan verwachten. Alhoewel er prima een drupje water in mag, is deze Douglas Laing een perfecte whisky perfect om te drinken. Tevens kan de drank goed gecombineerd worden met een blauwe kaas.
+ Turf duidelijk aanwezig
+ Stevig met zoete fruitigheid
- Wellicht niet voor de beginnende whisky drinker
Deze review is gebaseerd op een sample. Wij benaderen de reviews van samples minder uitgebreid dan een gehele fles, omdat dit voor een andere ervaring zorgt. Ga naar onze review-pagina om te zien wat we allemaal gerecenseerd hebben.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties