Whisky Names Explained: Glenmorangie Signet

Whisky Names Explained: Glenmorangie Signet

Het is weer tijd om een whisky naam aan je uit te leggen. Vandaag in de Whisky Names Explained gaan we het hebben over Glenmorangie Signet. Over deze whisky wordt beweerd dat er sprake is van een fusie van unieke en zeldzame elementen. Is dat waar?

Een korte geschiedenis van Glenmorangie

In 1843 werd de Morangie boerderij en brouwerij door de heer William Matheson overgenomen en niet lang daarna zetten hij zijn missie in gang om de brouwerij om te bouwen tot een distilleerderij. Hij kocht twee tweedehands gin stills en ruste zijn brouwerij hiermee uit, terwijl de locatie van de Tarlogie bronnen perfect waren. Deze lagen dichtbij de boerderij en daardoor kon Matheson een goed product creëren dat zou uitgroeien tot een van 's werelds meest vooraanstaande single malts.

Met uitzicht op de Dornoch Firth ontstond dan ook een stereotype voor een single malt distilleerderij in Schotland. Eentje die pittoresk, dramatisch en adembenemend mooi was. We hebben het hier natuurlijk over de Glenmorangie Distilleerderij. De naam Glenmorangie komt van de Gaelische woorden gleann mor na sith, wat "vallei van rust" betekent.

Glenmorangie vandaag

Sinds eind van de 20e eeuw functioneert de distilleerderij onder leiding van Dr. Bill Lumsden en blijft deze bloeien. Hoewel de whiskyproductie in overeenstemming is met de traditionele methoden en praktijken die vereist zijn door de SWA (Scottish Whiskey Association), zijn de operaties bij Glenmorangie baanbrekend en wordt er gebruik gemaakt van innovatieve oplossingen.

Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de distilleerderij de langste pot stills in Schotland heeft, waardoor Glenmorangie in staat is om het rijpingsproces te pionieren met resultaat en een mooie en puur destillaat aflevert. De efficiëntie van de distilleerderij stelt Glenmorangie verder in staat om wereldwijd meer dan 500.000 kisten per jaar te verkopen aan een zeer deskundig klantenbestand.

Indruk maken

Glenmorangie Signet dankt zijn naam aan de prachtige Hilton van Cadboll Stone. Dit is een pictisch beeldhouwwerk, gedateerd rond 800 na Christus. Hilton van Cadboll Stone bevindt zich op het schiereiland Tarbat, zo’n 15 kilometer bij de Glenmorangie distilleerderij vandaan. De steen heeft een aantal verschillende afbeeldingen, maar het snijwerk op het onderste deel van de steen is aangenomen als de zegel (Signet) van een van 's werelds meest avant-gardistische whiskyproducenten: Glenmorangie.

Niet veel whisky’s kunnen als baanbrekend worden omschreven, maar dat is precies wat Signet wel is. Deze met chocolade gemoute gerst expressie is iets wat nog nooit eerder in de wereld van whisky is gezien. Precies om deze reden was de SWA er niet zo happig op om dit aan de wereld te verkondigen. Niet alleen was deze whisky bijna verboden, het is ook ongelooflijk moeilijk te vervaardigen.

Signet whisky is gemaakt om indruk te maken. Zowel het uiterlijk van de fles als de geur en de smaak zorgen voor een pakket dat past bij de mystiek die het creëert.

Glenmorangie Signet kan je hier kopen.

Meer leuke weetjes kan je lezen in onze Whisky Names Explained rubriek

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties