Whisky Names Explained: Muirhead's Scotch Whisky

Rubrieken
maandag, 13 mei 2024 om 15:00
kavalan distillery
Het is weer tijd om een whisky naam onder de loep te nemen met deze keer Muirhead's Scotch Whisky in de hoofdrol. Deze naam ontleent zijn betekenis aan een belangrijk stukje geschiedenis. Laten we snel op ontdekkingsreis gaan en achterhalen waar de naam vandaan komt.
We beginnen onze reis in het bruisende Edinburgh waar Charles Muirhead and Sons in 1824 zijn deuren opende. Wat begon als een eenvoudige wijn- en whiskyhandel groeide al snel uit tot iets groters. Muirhead's Blue Seal, zijn meest bekende whisky, veroverde al snel de harten van liefhebbers over de hele wereld.
Clanlands Image
Clanlands
EUR25.99
Op voorraad
Koop op bol.

Wat is de Clan Muirhead?

Maar laten we niet alleen naar het drankje kijken, laten we ook eens kijken naar de naam achter de whisky. De Clan Muirhead, gevestigd in het ruige Schotse landschap, heeft eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis.
De naam, afgeleid van Hoofd van het Moor of Hoogste Punt van het Moor, weerspiegelt zijn sterke band met de natuurlijke omgeving.
Door de eeuwen heen speelde de Clan Muirhead een belangrijke rol in de Schotse geschiedenis. De clan kende hoogte- en dieptepunten die samen een nalatenschap vormden.

Vechten voor de koning

Een van die hoogtepunten was de Slag bij Flodden Field in 1513. Daar dienden de clanleden als lijfwachten van Koning James IV. Op Branxton Moor, tijdens de strijd tussen Schotten en Engelsen, toonden ze moed en loyaliteit. In deze heldhaftige strijd stierven John Muirhead en 200 van zijn mannen. Ze waren tot het einde trouw aan hun koning.
Naast zijn strijdlust stond de Clan Muirhead ook bekend om zijn vaardigheden in landbouw, veeteelt en handel. De clan speelde een belangrijke rol in de lokale economie en hielp bij de ontwikkeling van de gemeenschappen waarin ze met z'n leefden.

Een groot succes

Terug naar de whisky: in de roerige jaren 1920 werd Muirhead's Scotch Whisky overgenomen door Macdonald & Muir Distillers, nu bekend als de Glenmorangie Company. Onder haar leiding werden niet alleen de standaard whisky's geproduceerd, maar ook speciale blends met namen als Gold Label, Silver Label en Old Maturity.
Muirhead's Blue Seal werd een wereldwijd fenomeen, geliefd van Zuid-Amerika tot Europa, en van de Verenigde Staten tot het Midden-Oosten en Afrika.
In 2008 kreeg Muirhead's Scotch Whisky een nieuwe eigenaar, een andere familiedistilleerder die ook eigenaar is van de Tullibardine Highland Single Malt Whisky.
Vandaag de dag wordt Muirhead's whisky in meer dan 30 landen verkocht, met zowel blended whisky's (Muirhead's Blue Seal) als single malt whisky's (Silver Seal) die de harten van whisky-liefhebbers over de hele wereld veroveren.
De naam Muirhead blijft niet alleen een symbool van kracht en traditie, maar is diepgeworteld in de rijke geschiedenis van Schotland. Deze achtergrond en reputatie maken Muirhead's Scotch Whisky tot een waar eerbetoon aan het erfgoed van het land.
Dus, wanneer je je afvraagt waar Muirhead's Scotch Whisky zijn naam aan dankt, dan is het antwoord een ode aan de trotse en eeuwenoude Clan Muirhead.

POPULAIR NIEUWS