Whisky Names Explained: Our Baby

Rubrieken
maandag, 06 mei 2024 om 15:00
drumlin distillery
Nederland kent de nodige whiskydistilleerderijen, waaronder Drumlin Distillery. Uit de distilleerderij rolt binnenkort de B17-G Our Baby, met een interessant verhaal achter de opvallende naam. En die leggen we met liefde aan je uit.
Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de Geallieerden de overtocht maakten van Engeland naar het strand van Normandië en de echte strijd begonnen om de macht van de Nazi’s om Europe ten einde te brengen. Maar voordat de befaamde D-Day plaats kon vinden op 6 juni, werd er al veel werk geleverd door verschillende divisies van de Geallieerden om de infrastructuur van de Duitsers te verzwakken.

Een onfortuinlijke vlucht

Op 7 mei vertrok de US Eight Air Force vanuit Engeland om met 1500 vliegtuigen een groot gedeelte van Berlijn plat te leggen. Daaronder bevond zich ook de bommenwerper B17-G, met de bijnaam ‘Our Baby’. Tijdens de vlucht werd het vliegtuig alleen geraakt en moest het op 8 mei een noodlanding maken.
De ideale plek voor die landing leek een gloednieuw vliegveld bij Havelte, in Drenthe. Hoewel dat stuk asfalt precies in vijandelijk gebied lag, leek het bemanning een beter idee om tot krijgsgevangene genomen te worden dan om neer te storten.
De Duitsers vlakbij het vliegveld dachten daar alleen anders over. Het vuur werd direct geopend op ‘Our Baby’ en de bommenwerper ontplofte, met tien gesneuvelde Amerikaanse soldaten tot gevolg. Geen enkele van de soldaten is ouder dan 26 jaar geworden.

Eerbetoon aan de bommenwerper

Het verhaal van de B17G is reden geweest om eerder een monument neer te zetten op de plek van de crash, al ligt dat er nu niet meer. Wel is er nog iets te zien in het dorpshuis als gedenking. Maar van Erik Poutsma, eigenaar van Drumlin, mag het allemaal wat meer.
De distilleerderij ligt namelijk vlakbij de laatste rustplaats van Our Baby en om de Amerikaanse soldaten te eren, heeft hij een nieuw vat gemaakt als eerbetoon. Het vat B17-G Our Baby is gemaakt van Amerikaanse eiken en gevuld met Cromlech Single Estate (New Make) op 8 mei 2020. Precies een jaar later is de spirit overgegaan in een ex-Bulleit bourbon vat.
Daar is het niet bij gebleven, want vervolgens is de inhoud ook nog overgegoten in een ex-Ardmore vat. Je raadt het al: weer op 8 mei. En dat is ook de datum dit jaar dat B17-G Our Baby wordt uitgegeven, precies 80 jaar na de onfortuinlijke crash. Al deze vaten zijn bewust zo uitgekozen om er een Amerikaanse draai aan te geven, alsook een Engelse. 

Mannen op de fles whisky

De fles ziet er chique uit met een mooie fles en op de achterkant van de fles staan de foto's van de gesneuvelde soldaten. Poutsma zegt hierover: 'Ik heb aan de weet ik hoeveelste Group Historical Association in Amerika toestemming gevraagd.' Dat was een lastig proces om voor elkaar te krijgen, maar hij blij dat het gelukt is. 
Hij vindt het ongeloof tragisch hoe de jongens zijn omgekomen. 'Kijk, als die jongens veilig thuis waren gekomen, hadden ze natuurlijk een glaasje whisky gedronken.'
Lees hier wat we nog meer geschreven hebben over Drumlin Distillery.

POPULAIR NIEUWS