Wist je dat er zeewier gebruikt wordt om whisky mee te maken?

Rubrieken
dinsdag, 01 augustus 2023 om 15:00
seaweed
'Wilt u zeewier in uw whisky?' Dit hoor je geen enkele ober ter wereld vragen. Toch zijn er een aantal voorbeelden te noemen waar zeewier gebruikt wordt om whisky mee te maken.
In de zeventiende eeuw was whisky distilleren een huisnijverheid. Waar er een groot gebrek aan medische kennis was, wisten vrouwen in Schotland het een en ander van planten voor medicinale doeleinden. Er wordt gezegd dat de Schotse Iana McClannaghan de bijzonder leeftijd van 99 jaar bereikte. Zij gebruikte zeewier om te trekken in Uisge Beatha en zou daarmee zelfs mensen genezen hebben van hun kwalen.
Dit klinkt misschien als een fabeltje, maar onderzoekers van de universiteit van Wageningen bevestigen dat zeewier rijk is aan mineralen zoals calcium, ijzer, jodium en vitamine A, -B en -C.
De gezondheidsvoordelen van zeewier zijn bewezen, maar is het een goed idee is om hier direct whisky van te maken?

Celp: The Seaweed Experience

Twee Nederlandse bedrijven vonden het in ieder geval een goed plan. Celp is een geturfde whisky van zes jaar oud. De familie van Wees uit Amersfoort heeft deze speciale zeewierdrank op de markt gebracht. Als het over de distilleerderij van herkomst gaat, denken mensen aan Lagavulin, Laphroaig of Bunnahabhain. Celp wordt gemaakt door een uniek proces waarbij zeewier en gemoute gerst als wort in de mashtun samenkomen om smaken uit te wisselen.
De eerste edities van Celp werden op het etiket voorzien van de titel 'single malt seaweed whisky'. Door zeewier toe te voegen aan het basisproduct, wordt er afgeweken van de regels over Schotse single malt whisky. De Scotch Whisky Association greep in en het etiket werd veranderd in 'single seaweed spirit'.
Elke fles van de maritieme spirit is voorzien van een takje zeewier als finishing touch.

Zeewier uit de Noordzee

De familie van Wees is niet de enige Nederlandse club die de combinatie zeewier en whisky maakt. De distilleerderij de Lepelaar op Texel voert een experiment uit door haar gerst niet op turf, maar op zeewier te roken voor de whiskyproductie. Door het drogen boven een vuurtje van zeewier, nemen de graankorrels subtiele maritieme smaken op. Het resultaat: een Nederlandse whisky met een zilte rokerigheid afkomstig uit onze eigen Waddenzee.
Foto: Pixabay

POPULAIR NIEUWS