Wist je dat Whiskey in the Jar van Thin Lizzy eigenlijk een volkslied was?

Rubrieken
door Monkey
dinsdag, 18 juli 2023 om 15:00
teeling witj
Ongetwijfeld klinkt veel mensen het lied Whiskey in the Jar wel bekend in de oren. Het is tenslotte al talloze keren voorbij gekomen, vertolkt door verschillende grote artiesten en regelmatig in de internationale toplijsten terecht gekomen. Maar wist je dat Whiskey in the Jar eigenlijk een Iers volkslied is?

Waar gaat Whiskey in the Jar over?

Het lied stamt al uit de zeventiende eeuw, maar de exacte oorsprong ervan is niet helemaal bekend. Het lied vertelt het verhaal van een struikrover die een militair overvalt en de buit, een flinke som geld, naar zijn liedje brengt. Vervolgens wordt hij verraden door de vrouw die hem aangeeft bij de kapitein. Daarna wordt de man ingerekend en afgevoerd. Het verhaal van Whiskey in the Jar heeft niet heel veel met whiskey te maken, maar je kunt je voorstellen dat de man waarover het gaat wel een glaasje kan gebruiken.
Dat de man van whiskey houdt, wordt wel duidelijk uit de tekst van het lied:
There's some take delight in the carriages a rollin'
And others take delight in the hurly and the bowling
But I take delight in the juice of the barley
And courting pretty fair maids in the morning bright and early'
De tekst vertaald in het Nederlands:
'Sommigen genieten van de rollende rijtuigen,
anderen houden van hurley and bowling (een Gaelic sport zoals hockey, red.)
Maar ik haal plezier uit het sap van de gerst,
en 's ochtends vroeg mooie dienstmeisjes het hof maken.'

Verschillende versies van Whiskey in the Jar

De strekking van het verhaal van Whiskey in the Jar is altijd nagenoeg hetzelfde. Soms worden er wat details veranderd en heb je ineens een hele andere versie. Zo is er ooit een versie voorbij gekomen genaamd Whiskey in the Bar, waar de whisky niet in een pot zit, maar gewoon in een bar gedronken wordt. Het nummer is behoorlijk onderhevig aan veranderingen en datzelfde geldt voor de karakters en de plaatsen uit het lied. De ene keer speelt het zich in Cork af, dan weer in Kerry, Kilmoganny of zelfs in de Verenigde Staten.
Het nummer is ook veelvuldig gecoverd. Verschillende wereldberoemde artiesten gingen ermee aan de haal. Denk aan The Dubliners, Metallica en Thin Lizzy, Grateful Dead, Simple Minds en U2. Dit is slechts een greep uit de selectie van covers. De meest bekende en succesvolle covers zijn die van Thin Lizzy en Metallica. De versie van de Ierse band is zelfs in Ierland op nummer één in de hitlijsten terecht gekomen. Daar stond het nummer maar liefst zeventien weken bovenaan. De Metallica versie schopte het tot nummer vier op de hitlijsten in Noorwegen.
Tegenwoordig vind je een andere knipoog naar dit oude Ierse nummer in de vorm van Teeling Whiskey in a Jar. Dit is letterlijk een flesje whiskey in een potje. Een leuke vondst van Teeling. Het nummer Whiskey in the Jar heeft ook andere, wat luchtigere varianten gekregen. Zo ging zanger Willem Duyn ermee aan de slag wat uiteindelijk de variant Dag Dikke Olifant als gevolg had in 1979. Je kunt je vast voorstellen dat deze tekst niks meer met het Ierse volkslied te maken heeft. Alleen de melodie van het is dan ook gebruikt in deze versie.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties