5 feitjes die je (misschien) nog niet wist over Kilchoman whisky

Best of
zaterdag, 01 juni 2024 om 16:00
kilchoman sanaig
Bij Kilchoman op de ‘Rockside Farm’ wordt sinds 2005 geturfde whisky gestookt. Als een van de jongste distilleerderijen van Islay heeft het merk in relatief korte tijd de harten van ‘Peatheads’ en andere whiskyliefhebbers veroverd. Dit zijn 5 feitjes die je wellicht nog niet wist over Kilchoman.

Van korrel tot borrel

Whisky maken is een tijdrovend proces dat in verschillende fases gebeurt. Een handvol whiskymakers in Schotland doet alle stappen zelf. Kilchoman is hier een van. Op de velden niet ver van de distilleerderij groeit de gerst die gebruikt wordt om zulke lekkere drams te maken. In de boerderij-stokerij vinden we zelfs een moutvloer om de gerst op te drogen.
Het grote voordeel van alles zelf doen is dat je tijdens alle stappen van het productieproces invloed hebt op de uiteindelijke kwaliteit. Tot onze spijt is er ook een schaduwzijde te belichten. Zo kan het gebeuren dat er een oogst mislukt en gaat er in vergelijking met het inkopen van gemoute gerst veel tijd en werk zitten in het mouten op de eigen moutvloer. Deze mogelijke nadelen beletten Kilchoman niet om koers te houden en een ambachtelijke whisky te maken.

Een sterfgeval binnen het team

John MacLellan startte zijn carrière in de whiskywereld bij Bunnahabhain. Als geboren Ileach lag zijn hart bij het Schotse eiland en wilde hij op deze plek whisky stoken. Na meer dan twee decennia in meerdere functies werkzaam te zijn geweest, besloot MacLellan in 2010 de overstap te maken naar Kilchoman om daar als Distillery Manager aan de slag te gaan. Mede dankzij de ervaren MacLellan groeide de schare Kilchoman fans rap.
De schrik was dan ook groot toen MacLellan gediagnosticeerd werd met kanker. Na een moedige strijd stierf de whiskymaker van Kilchoman op 23 maart 2016. Het overlijden van de Distillery Manager liet een groot gat achter binnen het team en er zat voor oprichter Anthony Wills niets anders op dan deze leegte in hoogsteigen persoon op te vullen. McLellan's nalatenschap bestaat uit het creëren van het unieke smaakprofiel van Kilchoman en de hoge kwaliteitsnormen die hij instelde in zijn tijd als whiskymaker.

De eerste Schotse distilleerderij met windturbines

Als je een distilleerderij in een boerderij bouwt, kun je bijna niet anders dan oog hebben voor landbouw en de natuur. Zo is het bij Kilchoman niet anders. Duurzaamheid was vanaf de oprichting in 2005 al een belangrijk thema voor Wills en zijn team. Vanaf de start in 2005 was het Kilchoman die als eerste Schotse distilleerderij stroom opwekte met windturbines.
Deze groene oplossing betekende het startschot voor milieubewuste whiskyproductie in Schotland. Tegenwoordig zetten merken als Ardnamurchan, Nc'Nean en Lochlea, maar ook onze Nederlandse BUS-whisky, de toon op het gebied van duurzaamheid. Als je bedenkt dat er twintig jaar geleden nog weinig oog was voor het verduurzamen van de whisky-industrie, kunnen we Kilchoman met recht een pionier noemen.

De jongste inaugural release ooit

Het heeft 124 jaar geduurd voordat er een nieuwe distilleerderij geopend werd op Islay. Oprichter Anthony Wills wilde na deze lange tijd vernieuwing op het eiland neerzetten. Dit lukte door alle stappen van het productieproces op de Rockside Farm te doen, maar ook door een gewaagde eerste botteling van het merk uit te brengen. In 2009, vier jaar na de oprichting van Kilchoman, kwam de ‘Inaugural Release' op de markt.
Een vier jaar jonge whisky uitbrengen als eerste fles ooit was een gedurfde zet. Wills en zijn team hadden vertrouwen in hun product en dit werd ook door kenners en liefhebbers in binnen- en buitenland bevestigd. Het was op dat moment de jongste Inaugural release ooit en meteen een hit die het jarenlange succes van Kilchoman zou betekenen.

Een tour door Europa

Het laatste feitje van deze lijst is voor de Europese tour van Kilchoman. Dit jaar kwam de ‘Batch Strength’ editie van het merk op de markt en om dit te promoten gaat de PR-machine in tien weken door 20 Europese landen toeren. Er wordt ruim duizend kilometer afgelegd om iedereen die interesse heeft de nieuwste aanwinst van het kernassortiment te laten proeven. De rit eindigt op 30 mei 2024 voor het Fèis Ìle festival in de thuisbasis genaamd Rockside Farm op het vertrouwde Islay.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties