5 single malt whisky's die vaak in de prijzen zijn gevallen

Best of
zondag, 19 mei 2024 om 15:00
yamazaki 18 years old japanese whisky
Elk jaar worden er meerdere whisky awards uitgereikt in verschillende categorieën. Enkele bekende namen in de wereld van single malt komen steevast terug. Wij nemen je mee over de walk of fame met vijf whisky’s die meerdere keren in de prijzen zijn gevallen.
Er zijn verschillende competities waar een whiskymerk aan mee kan doen. Zo bestaan er de International Wines and Spirits Competition, de San Francisco World Spirit Competition, de World Whisky Awards en nog vele andere wedstrijden om een whisky letterlijk een podium te geven.
Onderstaande distilleerderijen behalen sterrenstatus door de vele prijzen die ze binnenslepen en worden daarmee onderdeel van het collectieve whiskygeheugen van liefhebbers over de hele wereld.

The Glendronach 18 Years Allardice

We openen de lijst van prijswinnaars met een 18-jarige expressie van The Glendronach. De distilleerderij uit de Schotse Highlands staat bekend om de hoge kwaliteit spirit en de uitmuntende sherryvaten die gebruikt worden in alle expressies.
Het kernassortiment bestaat uit de 12 Years met de bijnaam Original, een 15 jaar oude variant genaamd Revival en tot slot de oudere bottelingen 18 Years Allardice en de 21-jarige Parliament.
Sinds meester distillateur Billy Walker met partners in 2008 de distilleerderij overnam, is de reputatie van The Glendronach sterk gegroeid. Dit is ook te zien aan alle prijzen die The Glendronach 18 Allardice binnen sleepte.
Om nog wat meer licht te schijnen op het succes van Walker en zijn voormalige werk is het goed om te vermelden dat niet alleen de 18-jarige expressie veel prijzen heeft gewonnen. Ook de andere jaargangen uit de core range zijn meermaals in de prijzen gevallen.

Ardbeg Uigeadail

De volgende whisky die meermaals in de prijzen is gevallen, is Ardbeg Uigeadail. De zwaar geturfde whisky afkomstig van het eiland Islay staat bekend om een rijke smaak door het gebruik van zowel voormalig bourbon- als sherryvaten, een stevige rokerigheid en een hoger alcoholpercentage van 54,2% alcohol.
Wat voor Glendronach geldt, is ook te zeggen over Ardbeg. Er zijn veel prijswinnende whisky’s die uit deze distilleerderij komen. Zo is ook de grote broer van de Uigeadail, Ardbeg Corryvreckan, meermaals in de prijzen gevallen. Dan vergeten we bijna de klassieke 10 Years Old, Wee Beastie en de vele Committee releases te noemen.

The Macallan Sherry Oak 18 Years

We gaan verder met de lijst van prijswinnende whisky’s met een andere gigant in de whiskyindustrie: The Macallan. Veel whisky’s die bij deze Speyside distilleerderij vandaan komen worden door liefhebbers over de hele wereld gewaardeerd en verzameld.
De kwaliteit die The Macallan neerzet is ook de jury’s van internationale whisky competities opgevallen. De meest bekroonde botteling is de Macallan Sherry Oak 18 Years die geroemd wordt vanwege zijn complexiteit en verfijnde karakter.

Yamazaki 18 Years Old

De volgende gerenommeerde whisky op de lijst is afkomstig uit Japan. Yamazaki 18 Years Old is met meerdere whisky awards een van de paradepaardjes uit het land van de rijzende zon. De delicate drank met een subtiele rokerigheid is uniek en valt daarmee al in de prijzen sinds 2009. Sommige mensen vinden drams uit het land van de rijzende zon te duur of begrijpen het niet helemaal, feit is wel dat Yamazaki al jarenlang goede zaken doet.

Highland Park 18 Years Old Viking Pride

De laatste whisky die meerdere keren in de prijzen is gevallen is er een van de Orkney eilanden. Highland Park 18 Years Old Viking Pride is een geturfde whisky met veel diepte. Het is een heel ander soort turf dan gebruikt wordt op Islay. Daarmee is de whisky minder rokerig dan bijvoorbeeld de Ardbeg die we eerder noemden.
De turf die op de Orkney eilanden in de grond zit, bevat veel heide waardoor de rokerigheid die je in de Highland Park 18 Years Old Viking Pride proeft veel zoeter is dan de tegenhangers van Islay. Dit profiel in combinatie met goede ex-bourbon en sherryvaten geven na 18 jaar rijping een drank waar de kenners op de internationale whisky competities alleen maar lof over kunnen spreken.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties