Wat is de oudste whisky van Nederland?

Best of
maandag, 25 maart 2024 om 12:00
horstman 28yo box only credit marigold twelve
Als je aan whiskylanden met oude whisky’s denkt, dan zal Schotland waarschijnlijk als eerste in je opkomen. Er wordt tenslotte decennia, al dan niet eeuwen lang, godendrank gestookt. Maar ook in ons eigen land is een heleboel whisky te vinden met een respectabele leeftijd. Wij zetten de oudste Nederlandse whisky’s voor je op een rij.
Voordat we de lijst met de oudste whisky’s van Nederland aftrappen, willen we even melden dat we ons hier gefocust hebben op whisky’s die in Nederland gestookt zijn door Nederlandse distilleerderijen. Voor het samenstellen van deze lijst hebben we navraag bij diverse partijen gedaan om een zo accuraat mogelijk overzicht te maken. Mis je toch nog een expressie? Dan horen we dat natuurlijk graag van je.

Horstman 28 Years Old – 28 jaar oud

We starten deze lijst van de oudste Nederlandse whisky’s met de oudste expressie die ons land kent. Distilleerderij Horstman in Losser heeft onlangs een 28 jaar oude whisky aangekondigd.
De whisky van Horstman is nog gestookt bij de woning van de meesterdistilleerder. Dat gebeurde in 1995, waarna de spirit in het allereerste vat van de stoker gegaan is voor de rijping. Dat was een sherryvat uit Bremen van 225 liter. Op 12 februari 2024 is de vloeistof hier weer uitgehaald, op 28-jarige leeftijd.
De Horstman 28 Years Old is gebotteld op 40 procent alcohol by volume. De whisky is in flessen gegaan van 50 centiliter die in een speciale houten kist geleverd worden met nog wat extra's.
De prijs van een fles is 330 euro en kan bestel worden via de officiële webshop. Wees er wel snel bij want, al meer dan twee derde van deze bijzondere whisky is verkocht. De drank verkoopt als warme broodjes.
Wist je dat je deze whisky zelf wellicht kunt proeven? Check onze prijsvraag.
millstone special no 30 american oak
De Millstone American Oak 27 Year Old whisky - Foto: Zuidam Distillers

Millstone 1996 Special No. 30 – 27 jaar oud

De nummer twee op de lijst is afkomstig van Zuidam Distillers. Daar is in 1996 de Millstone 1996 Special No. 30 gebotteld. Deze whisky is op 25 oktober 1996 gestookt en heeft vervolgens gerijpt in vaten van Amerikaans eikenhout. Deze hebben de expressie een donkere amberkleur gegeven.
De whisky is gebotteld op vatsterkte, maar desondanks valt het alcoholpercentage mee. Dat is namelijk 41,57 procent alcohol by volume. De tasting notes van deze whisky omvatten tonen van vers fruit. In totaal zijn er 229 flessen van deze Nederlandse whisky gebotteld.
De Millstone 1996 Special No. 30 whisky is op dit moment nog online te vinden op verschillende plekken. De prijs van een fles ligt tussen de 450 en 550 euro.

Millstone 1996 – 26 jaar oud

Voor de derde expressie in deze lijst met de oudste Nederlandse whisky’s blijven we nog even bij Millstone. Zuidam Distillers heeft namelijk een 26-jarige whisky uitgebracht. Of eigenlijk moeten we zeggen whisky’s, want van de Millstone 1996 zijn twee verschillende expressies voorbij gekomen.
Dit heeft alles te maken met het vat waarin de drank gerijpt heeft. De ene Millstone 1996 variant komt uit een Oloroso sherryvat en de andere whisky komt uit een Amerikaans eikenhouten vat.
De Millstone 1996 van 26 jaar is helaas niet meer te koop.
horstman 25yo moonshine whisky
De Horstman 25 Year Old Moonshine whisky - Foto: Horstman Distillery

Horstman 1995 Moonshine Whisky – 25 jaar oud

We gaan nog even terug naar Losser. In 1995 werd er namelijk nog een andere whisky gestookt bij Horstman Distillery. We hebben het over de Horstman 1995 Moonshine Whisky, waarvan er maar 65 zijn gemaakt.
Net als de Horstman 28 Year Old whisky is deze expressie in 1995 gestookt. De whisky is in 2020 gebotteld op een alcoholpercentage van 56 procent alcohol by volume (ABV). De vloeistof werd destijds geleverd in een speciale doos met daarbij een sample van de godendrank, een Glencairn glas voorzien van het logo dat ook op de fles terug te vinden was en een certificaat.
De Horstman 1995 Moonshine whisky is helaas nergens meer te koop.

Millstone 1999 Special No. 24 – 22 jaar oud

Voor de laatste whisky die we in deze lijst met de oudste whisky’s uitlichten keren we weer terug naar Zuidam Distillers. In 1999 heeft de stokerij in Baarle-Nassau namelijk een spirit gestookt die pas 22 jaar later gebotteld zou worden. We hebben het over de Millstone 1999 Special No. 24 expressie.
Deze whisky heeft gerijpt in een Oloroso Sherry vat. Dat vat leverde in 2021 maar liefst 800 flessen met het elixir op dat op 51,9 procent alcohol by volume (ABV) gebotteld is. Dit is overigens niet de enige Zuidam whisky die boven de 20 jaar uit is gekomen. Er is bijvoorbeeld ook een spirit uit 1998 gebotteld op 20-jarige leeftijd. Deze ging in 2018 de fles in op 46 procent ABV. Ook hiervoor is een PX-vat gebruikt.
De Millstone 1999 Special No. 24 whisky is nog online te vinden. Voor een fles betaal je ongeveer 240 euro.
Mede mogelijk gemaakt door Horstman Distilleerderij. Geen 18? Geen alcohol.

POPULAIR NIEUWS