Whisky Names Explained: Ardbeg Wee Beastie

Rubrieken
maandag, 25 maart 2024 om 15:00
wee beastie poster
Op het Schotse eiland Islay staat een distilleerderij, waar de creativiteit bijna de ramen uit komt puilen. De stokerij heeft namelijk verschillende whisky’s met de meest uiteenlopende namen op zijn naam staan. Een van de bekendste expressies van de distilleerderij is Wee Beastie, maar waar komt niet naam eigenlijk vandaan? Dat vertellen wij je in deze Whisky Names Explained.
Ardbeg heeft al jaren de Wee Beastie single malt whisky in zijn collectie. De whisky wordt geleverd in een groene fles (en daar is een reden voor) met daarop een zwart label. De tekst op het label is ‘A Monster of a Dram’, een knipoog naar de naam van de whisky, maar ook naar zijn smaak. Het is namelijk een van de meest rokerige expressies in de stal van de Islay distilleerderij.
De naam komt alleen niet van de rokerigheid van de whisky af, althans niet direct. Doe het licht maar even aan, want nu volgt een verhaal over monsters.

Wat is het verhaal achter Ardbeg Wee Beastie?

Op Islay, waar de Ardbeg Distillery te vinden is, zijn veel heidevelden aanwezig. Daarin zitten kleine bijtende monsters volgens de Schotse legendes die behoorlijk wat schade aan kunnen richten.
Ze kunnen in zwermen opduiken en je van een zeer onaangenaam gevoel voorzien, dat nog een behoorlijke tijd aan kan houden. Soms worden de monsters aangeduid met de naam ‘midges’, maar in ons kikkerland staan ze vooral bekend als… muggen.
Wee Beastie betekent letterlijk vertaald, klein beestje, wat perfect bij de beschrijving van de mug past. De whisky van Ardbeg wordt overigens ook omschreven als een expressie met een sterke beet, dankzij zijn kruidige, peperige en flink rokerige karakter. En het mooie is dat ook de afdronk van de 5 jaar oude whisky lekker lang aanhoudt, net als de jeuk die een muggenbeet oplevert.
Foto: Ardbeg Distillery
Dit artikel is onafhankelijk tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.

POPULAIR NIEUWS