Wat moet je allemaal doen als je een whiskyfestival bezoekt?

Best of
zondag, 10 maart 2024 om 10:30
whisky glass woman
Whiskyfestivals zijn te gek! Check vooral ook onze kalenders (onderaan) met alle komende whiskyfestivals. Stel dat je nog nooit bent geweest, is hier een lijst met goede punten zodra jij goed voorbereid bent. Dit zijn de beste tips als je een whiskyfestival bezoekt of graag wil bezoeken.

Boek op tijd een hotel

Het belangrijkste van alles is het besef dat je met alcohol in je lichaam niet meer achter het stuur mag kruipen. Dus moet je nadenken over je volgende stap. Wat doe je na het festival? Hoe kom je thuis? Er zijn meerdere opties. Ten eerste zou je met het OV op en neer kunnen gaan, maar als het heel laat wordt, heb je daar misschien niet meer zo’n zin in. Bus uit, tram in, lopen in de koud en ga zo maar door.
Een tweede optie is om iemand mee te nemen die puur voor de gezelligheid meegaat en niet drinkt. Hij of zij wordt jouw Bob. Maar wil je dat? Is het niet veel leuker om samen te genieten en dus ook samen te drinken? Daarom hebben wij de beste mogelijkheid voor je: boek op tijd een hotel. Zo simpel is het. Dan maak je er dus gewoon een extra lang uitje van en bekijk je de volgende dag gewoon de stad. Hartstikke leuk!

Ga niet indrinken

Het klinkt een beetje als een open deur en toch gaan we het benoemen: ga niet indrinken. Misschien denk je dat het leuk en gezellig is om op voorhand al te borrelen om bijvoorbeeld in de stemming te komen. Maar het is helemaal niet leuk om half aangeschoten op een festival aan te komen waar de drank rijkelijk kan én mag vloeien. Vergeet niet dat whisky enorm sterke drank is, dus daar heb je niet veel van nodig. En het is ook niet heel verstandig allerlei alcoholsoorten door elkaar te drinken. Gewoon braaf je eerste whiskyglaasje op een festival drinken!

Blijf tussendoor genoeg water drinken

Nog een tip, die past bij de vorige tip: drink tussendoor voldoende water. Het klinkt logisch, maar zoals alle dingen die logisch zijn, gaat de logica soms aan ons voorbij en vergeten we dingen. Op whiskyfestivals staan genoeg tonnetjes waar je gratis water kunt tappen. Doe dat. Niet alleen word je dan minder snel aangeschoten of dronken, op die manier blijf je ook beter de whisky’s van elkaar onderscheiden. Want als je steeds whisky’s drinkt, weet je straks niet meer welke smaak je nu precies in je mond hebt. Soms moet je de boel even flink reinigen!

Zorg voor een goede bodem

Nog zo’n open deur en toch noemen we het: eet voldoende! Ga niet met een (half)lege maag naar een whiskyfestival, want dat valt gewoon niet echt lekker. En dat is zonde, want dan beleef je straks een hoop minder plezier aan een festival. Als je ’s middags naar een festival gaat, ontbijt dan stevig en als je laat gaat, zorg dan ook voor een goede bodem. Verder zie je vaak bij whiskyfestivals geregeld wel snacks op tafels staan of stokbroodjes. Maak daar dankbaar gebruik van. Je wilt immers van je maag geen moordkuil maken!

Bedenk wat je zou willen proeven

Een tip van geheel andere orde is dat het zinvol is om van te voren te bedenken wat je zou willen proeven. Er zijn altijd bizar veel smaken aanwezig op een whiskyfestival. Natuurlijk kom je met een go with the flow-mentaliteit al vrij ver, toch is het handig om een klein beetje voorbereid te zijn. Heb je eens geëxperimenteerd met Amrut? Dan kun je nu eens voor een andere fles gaan. Zie het alsof je fan bent van een bepaalde regisseur van films. Als je een goede film gezien hebt, denk je er daarna over na om meer werk van die bepaalde regisseur te zien.

Zorg ervoor dat je niet verkouden bent

De volgende tip is een open deur, maar toch heel belangrijk. Je kan er weliswaar niets aandoen als je verkouden wordt, maar het is niet heel prettig om met een verstopte neus naar een whiskyfestival te gaan. Whisky drinken betekent niet alleen proeven, maar ook ruiken. En dat wordt dus een beetje lastig als je verkouden bent. Zorg dan ook in aanloop naar een whiskyfestival extra goed voor jezelf! 

Handige tools om op zak te hebben

Soms is het handig om bij whisky te doen alsof je aan het schaken bent, oftewel: denk vooruit. In dit geval is het handig om bepaalde dingen op zak te hebben, items die je niet altijd direct aantreft op een festival zelf. Zo is het slim om een cask strength whisky te verdunnen met wat water, wat je eenvoudig doet met behulp van een pipetje. En verder is een whiskykoord voor om je nek prettig, zodat je niet steeds je handen bezet hebt. Want misschien wil je wel tasting notes noteren.
whiskyfestival

Boek op tijd een masterclass

Een tip van geheel andere orde is om op tijd een masterclass te boeken. Deze zijn namelijk erg geliefd onder whiskyfans en de plaatsen zijn beperkt. Zie het als een goede lezing, maar dan tien keer beter. Wees op tijd met beslissen naar welk whiskyfestival je wilt gaan, want als je dat eenmaal weet, kun je nadenken over de rest. Een masterclass waarbij je meer komt te leren over whisky is een must, want daarmee verrijk je je kennis. En kennis is macht. Na ja, in dit geval gewoon leuk. Whisky is zo veel meer dan slechts een drankje. Het is een levensstijl!

Check op tijd of er een whiskyfestival-fles is

En dan is het alweer tijd voor de laatste tip en ook dit heeft te maken met op tijd beslissen. Sommige festivals hebben namelijk een speciale whiskyfles. En die is gelimiteerd. Dit zijn populaire flessen onder verzamelaars of mensen die simpelweg een leuk cadeautje voor zichzelf willen. Omdat deze whiskyflessen beperkt in oplage zijn, is het dus handig om ruimschoots in de gaten te houden welke fles er te bestellen is en hoe je dit op tijd kunt doen.
Tot zover onze tips! Als jij nog een tip hebt, laat het ons dan vooral weten in de commets hieronder.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 10 maart 2024.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties