Welke goede whisky's komen er uit Denemarken?

Best of
zaterdag, 25 mei 2024 om 14:00
thy whisky single malt
Deense whisky is minder bekend dan zijn Zweedse tegenhanger. Mackmyra haalt de krantenkoppen, maar heb je weleens van Thornaes of Thy gehoord? Welkom bij 5 Deense distilleerderijen.
Denemarken staat vol met kleine nieuwe distilleerderijen die snel in opkomst zijn. De grootste distilleerderij van het land, Stauning, kreeg de afgelopen jaren een aanzienlijke uitbreiding en is daarmee vrij groot geworden. Alleen is Stauning slechts één van de whiskymakers in Denemarken, dat er inmiddels meer dan twintig heeft.
Deze lijst met de top 5 beste Deense distilleerderijen komt uit verschillende hoeken van Denemarken en toont de beste drams die momenteel uit dit land komen.

Thy

Laten we beginnen met Thy, een echte distilleerderij voor whisky nerds. Een landgoed waarop al zijn eigen graan groeit, mout, en gedestilleerd wordt. Thy gebruikt beukenrook en heeft een aantal originele ideeën voor haar whisky’s.
Zo gebruikt de distilleerder verschillende granen, van gerst tot spelt en rogge. Ook variëren de vaten: van verschillende soorten sherry tot nieuw en gebruikt Amerikaans eikenhout. De distilleerderij ligt vlakbij de Noordzee in het noorden van Jutland (het schiereiland dat West-Denemarken vormt).
Het merk zet snelle stappen in de whisky-industrie. Zo was er onlangs een tasting waar er diverse expressies te proeven waren en zijn veel mensen onder de indruk van de smaak. Vergeet vooral ook niet mee te doen aan onderstaande prijsvraag, want je maakt kans op een te gek glas!

Ærø

Dan komen we aan bij de volgende Deense whisky op deze lijst. Misschien is Ærø de kleinste distilleerderij in deze lijst. Je kunt de stoker vinden op het eiland van dezelfde naam in Zuidoost-Denemarken. De distilleerderij heeft goede verbindingen met distilleerderijen Thy en ook met Hinrichsens, net over de Duitse grens. Een van de meest unieke eigenschappen van dit Deense merk zijn de lokale eikenvaten.
De vaten van Ærø zijn niet alleen van Deense eikenhout gemaakt, maar het eikenhout komt van het Ærø eiland! De whisky is duurder en zeldzamer dan sommige andere whisky's in Denemarken, maar niet veel anders en zeker vergelijkbaar met andere merken. Misschien moet je  een pelgrimstocht naar Zuidoost-Denemarken maken om deze whisky eens te proeven.

Stauning

We zijn aangekomen bij de grootste naam in Deense whisky van dit moment! Stauning heeft negen oprichters en een unieke geschiedenis met lokale gerst, zijn eigen mouterij, en een reeks kleine direct-gestookte ketels (vergelijkbaar met die in Trolden).
Misschien heb je weleens een fles Stauning Kaos in een bar gezien. Het hele assortiment is in Nederland namelijk niet moeilijk te krijgen. Stauning maakt een lichte, gladde soort van rogge whisky, maar ook een hele reeks van experimentele whisky’s. De ‘Bastard’ wordt in mezcal vaten gerijpt, en ‘El Clásico’ in vermout. Net als Thy ligt Stauning bij de kust van Jutland.
Een aantal samples van de verschillende Thy whisky's
Een aantal samples van de verschillende Thy whisky's

Trolden

Trolden is een kleine naam in de wereld van Deense whisky, maar de stoker verdient absoluut meer bekendheid. De microdistilleerderij Trolden gebruikt hele kleine Portugese ketels en worm tubs. De normale single malt draagt  de naam ‘Nimbus’, en de experimentele variant heet ‘Cumulus’.
Trolden maakt naast whisky ook goed bier en heeft een prachtig proeflokaal dat gemakkelijk te bereiken is. De distilleerderij ligt bij Kolding, een groot spoorwegknooppunt en de thuisbasis van het jaarlijkse Whisky Messe - het grootste whiskyfestival in Denemarken.

Mosgaard

Tot slot moeten we het hebben over Mosgaard. Deze Deense distilleerderij is gesticht door Jes Mosgaard en stookt whisky op de kust de kust op het eiland van Fyn in het centrum van Denemarken. De rijke single malts rijpen in kleine vaten en worden op verschillende manieren afgemaakt. Port en Palo Cortado zijn grote hits, maar Mosgaard heeft veel meer opties.
De aanpak is van deze distilleerderij is eenvoudig, maar ook erg doeltreffend. Geen wonder dat Mosgaard de beste Deense single malt heeft gewonnen bij de ISC Awards de afgelopen 4 van de 5 jaar! Alle whisky’s zijn gecertificeerd als biologisch en momenteel breidt Mosgaard zich uit. Hopelijk wordt de Mosgaard single malt binnenkort gemakkelijker verkrijgbaar en kunnen wij Nederlanders er ook volop van genieten.
Wist je dat we regelmatig allerlei toffe prijsvragen hebben? Vergeet vooral niet mee te doen.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2024.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties