Blend Festival 2023 Zwolle: prachtige mix van whisky, bier en lekker eten

Events
dinsdag, 03 oktober 2023 om 8:00
full bloom
In Zwolle, op loopafstand van het centrum en het station staat een rijksmonument waar Hotel Fidder sinds 1984 in gevestigd is. Het is een prachtig oud en sfeervol pand. Het hotel laat zich kenmerken door hoge plafonds, prachtig stucwerk, ornamenten en er zijn veel authentieke details te vinden. Deze locatie staat niet alleen hierom bekend, maar is ook bij whiskyliefhebbers geliefd vanwege Patrick’s whisky bar. Een Scotch Malt Whisky Society (SMWS) partnerbar met meer dan 1000 whisky’s. In deze prachtige ambiance werd afgelopen weekend het Blend Festival gehouden. Een festival in twee shifts: een middag- en een avond-editie.

Het Blend Festival Zwolle

Als we bij het hotel in de buurt komen, dan horen we door de open ramen al de klanken van het jazz kwartet en het geroezemoes van pratende mensen. Bij binnenkomst krijgen we muntjes en een flesje water en dan kan het feest beginnen. In de verschillende zalen en vertrekken treffen we een bont gezelschap aan. Jong, oud, vrouwen, mannen, whiskyliefhebbers, bierliefhebbers, whisky- en bierliefhebbers. Naast ongelofelijk veel SMWS whisky’s is er heerlijk bier verkrijgbaar. Verder zijn er allerlei heerlijke Italiaanse gerechten te eten. De eerste herfstbok zit al op de tap en het is een gezellige drukte.

SMWS en vatgerijpt bier

Achter de tafel met zo’n slordige 200 SMWS-bottelingen komen we Patrick Fidder tegen die daar samen met Bob Wenting de glazen volschenkt, ondertussen van alles vertellend over de whisky’s. Zowel de ervaren als de beginnende whiskyliefhebbers krijgen goed advies en een paar mooie drams.

Veel mensen blijven dan ook even hangen bij de barman en iedereen is druk met elkaar in gesprek. Als we na een tijdje doorlopen, komen we bij de bar van Den Duiyk bier, een vrije brouwerij uit Zwolle. Hier kunnen we een speciaal biertje drinken. Er wordt niet alleen ‘gewoon’ speciaal bier gebrouwen, maar ook vatgerijpte bieren. Onder andere Kilchoman en Bowmore zijn daarvoor ingezet; namen die elke whiskyliefhebber kent! De invloed van de vaten is dan ook heel duidelijk te proeven in het bier en combineert prachtig. Dus als je als whiskyliefhebber eens iets anders wil, is dit onze beste tip!
Bovendien is de toon hiermee gezet. Want niet voor niets heet het een blend festival. Vandaag is de dag waarop alles samenkomt en er een samenstelling is van verschillende bieren, whisky’s en eten.

'Was jij ook niet op Maltstock?'

Als we zachtjes aan onze eerste dram van de avond nippen, horen we al snel: ‘Hé, was jij ook niet op Maltstock?’. Al snel zijn we in gesprek met iemand die speciaal uit Leiden komt om dit festival te bezoeken. Hij vertelt dat hij al vaker is geweest en vooral terugkomt vanwege de sfeer, de mensen, de SMWS whisky’s en het bier.
Verderop in een van de zalen vinden we cocktails en een grote verzameling Bourbons en Amerikaanse whiskeys. Achter die tafel staat een medewerker die iedereen enthousiast helpt aan een passende bourbon en met zichtbaar plezier vertelt over al het moois dat hij daar heeft staan. Al snel wordt er en Basil Hayden en een Heaven’s Door ingeschonken, die we al zittend op een van de vele bankjes rustig naar binnen werken.

We halen nog een heerlijke borrelbox op met verse Italiaanse provolone, salami, kaas en andere lekkernijen. We raken in gesprek met heel veel mensen en dan is het heel snel ineens half 11 'avonds en is er een einde gekomen aan het Blend Festival 2023.
Dat wil tenminste het volgende zeggen: als alles opgeruimd is, vindt er voor de hotelgasten en de festivalorganisatie nog een nazit plaats aan de whiskybar. Helaas kunnen wij daar niets over vertellen, wat in Hotel Fidder gebeurt, blijft in Hotel Fidder..

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties