Clonakilty presenteert eerste single pot still whiskey: elegant, fris, kruidig én fruitig

Events
zondag, 09 juni 2024 om 7:00
michael scully van clonakilty
Waar kun je een nieuwe Ierse whiskey beter promoten dan in een Ierse pub? We zijn alleen niet in Ierland, maar in downtown Den Haag bij de gezellige Ierse pub Sixpence. Michael Scully, eigenaar en founder van Clonakilty, is afgereisd naar ons land om de nieuwe single Irish pot still te presenteren.
Familiebedrijf Clonakilty is een relatief nieuwe distilleerderij, die sinds 2016 is gevestigd in de schilderachtige kustplaats Clonakilty in County Cork, Zuidwest Ierland.

Succes van blends smaakt naar meer

De distilleerderij heeft drie pot stills en een mooi gerstveld vlak naast de deur. De betrokkenheid van de familie Scully bij landbouw in deze regio gaat meer dan 300 jaar terug.
De afgelopen jaren heeft Clonakilty blends op de markt gebracht en daarmee diverse prijzen gewonnen.
Nu is de tijd rijp voor de eerste single pot still whiskey.

Wat is pot still whiskey?

Bij de bereiding van pot still whiskey wordt zowel gemoute als ongemoute gerst gebruikt. Dit geeft de whiskey een romige, kruidige en fruitige smaak. Je kunt er alles over teruglezen in ons artikel: De wederopstanding van Ierse Pot Still Whiskey.
clonakilty event2

Clonakilty whiskeys op het menu

De avond in Den Haag begint met een cocktail op basis van een gin die ook door Clonakilty wordt gemaakt. De cocktail is gekruid met limoen en munt, die goed in de smaak terug te vinden zijn.
Michael Scully neemt het woord om de aanwezigen te voorzien van verhalen over de meegebrachte whiskeys. Als eerste is dat de Clonakilty Galley Head Blended. Dit is een blend van 80% Ierse graanwhiskey en 20% Clonakilty single pot still whiskey, gerijpt op bourbonvaten met een finish in ex-rum vaten. De whiskey heeft daardoor een prettig tropisch en spicy karakter, met tonen van ananas en vanille.
Als tweede staat de Galley Head Single Malt op het programma, die minder zoet is. In de geur van de whiskey is duidelijk appel duidelijk aanwezig, terwijl in de smaak tonen van vanille en wat kruidigheid terugkeren.
Daarna komt de Clonakilty port cask op tafel. Deze whiskey heeft niet alleen in bourbonvaten gerijpt, maar ook in Ruby en Tawny port vaten. Dit levert een mooie combinatie op van fruit, rozijnen en chocola in de smaak.
Tussendoor wordt een hapje geserveerd met een warm Clonakilty worstje en een stukje brood. De aanwezigen smullen volop. Dan is het tijd voor een korte break, maar die duurt niet te lang. Het whiskeyvullend programma zit er namelijk nog niet op.
De Clonakilty Double Oak is namelijk aan de beurt. Ook dit is weer een blend van graan en single pot still whiskey, gerijpt in diverse vaten, waaronder ex-bourbonvaten en virgin Amerikaanse eikenvaten. In de smaak zijn de eikenvaten duidelijk terug te proeven, naast vanille en butterscotch.

Klapper van de avond

Na een hapje fish en chips is het tijd voor de klapper van de avond: de eerste single pot still whiskey. Het resultaat is duidelijk iets waar Michael trots op is. Hij staat te glimmen als hij een toelichting geeft op de totstandkoming van deze whiskey, die is samengesteld door de master distiller van Clonakilty.
Meteen valt op dat we hier iets goeds in handen hebben. In de geur en smaak is niets meer terug te vinden van de soms scherpe graandestillaten. Deze whiskey heeft duidelijk het typische karakter dat we van Ierse whiskey kennen: verfijnd, elegant, fris, kruidig èn fruitig.
Daarbij zijn in de smaak vanille, gekarameliseerde peer en kruiden aanwezig. De whiskey is drie keer gedestilleerd en is voor 100% gemaakt van gerst uit Cork.
De aanwezigen zijn zeer te spreken over de smaak van deze single pot still whiskey. De avond wordt dan ook succesvol afgesloten. Terwijl in Sixpence de aanwezige Ieren overschakelen op de Guiness, kan Michael met een gerust hart en complimenten terugkeren naar het altijd groene Ierland.
Glass Apart: Irish Single Pot Still Whiskey - small Image
Glass Apart: Irish Single Pot Still Whiskey - small
EUR24.99
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties