Sfeerverslag: Whiskydiner Groningen voorafgaand aan WFNN (whisky pairing food)

Events
dinsdag, 28 maart 2023 om 9:00
whisky food pairing 1
Restaurant Blumé in Hotel Halbert was afgelopen donderdag the place to be. Hier verzorgde de gepassioneerde chefkok Henrice Dijks diverse heerlijk gerechten met bijpassende whisky’s van De Monnik. Verder was er tekst en uitleg van de altijd enthousiaste Ronald Anneveldt. Het leverde een avond op vol met verrassingen.
Dit speciale diner was georganiseerd in aanloop naar het Whisky Festival Noord Nederland dat een dag later los barstte. Dit artikel is een gastbijdrage van Sjoerd Tjio van Monk Whisky.
Bij binnenkomst in het prachtig recent opgeknapte hotel en restaurant wordt iedereen voorzien van een flute met daarin een Hooghoudt 6 jaar met Cava & Sparkling Water. De verfrissende cava complimenteert de kruidige tonen van de Hooghoudt en zorgt ervoor dat alle smaakpapillen even worden aangewakkerd voor de rest van de avond. Een goed begin!

Wat is de eerste verrassing?

Hierna volgt een warm welkom door Roelof Douwstra. En nu? Iedereen kijkt reikhalzend uit naar de eerste verassing van de avond…
Op tafel staat een glencairn glas. Wat is het rood getinte sapje? Het lijkt op whisky, zit in een whiskyglas, maar is het ook daadwerkelijk whisky? Laurens Speek van Hooghoudt vertelt over het product. In het glas zit een Hooghoudt 24 years single cask jenever gebottled op 60,4% alcohol. Geen whisky, maar een familielid van de geliefde gerstesap.
Door de toevoeging van jeneverbes, Ceylon thee, vijg, zwarte bes, cranberry & citroengras ontstaat er een uitzonderlijke samensmelting van botanische, kruidige, fruitige en houtige tonen, legt Speek uit. De hoge leeftijd en het alcoholpercentage van dit prachtproduct zorgen ervoor dat je rustig de tijd kan nemen om alle smaken te ontdekken. Ook vertelt Speek dat het niet erg is om een paar drupjes water toe te voegen en rustig het glas te laten staan om alles tot je te nemen. Hoe meer geduld je hebt met dit prachtige product, hoe meer je ervoor terug krijgt in aroma en smaak.

Een amuse

Om de honger op te wekken wordt iedereen voorzien van een amuse: Arancini cepese (gefrituurde risottoballetjes) & pani puri (een deeg krokantje) met filet americain. Verder krijgt iedereen een klein hartig zout hapje met daarbij een verfrissende highball cocktail met Buffalo Trace Bourbon.

De avond barst echt los

Na dit alles, begint pas het echte werk! Op ons bord verschijnt een ingelegde makreel met shiso, dille en zoetzuurtjes. De ziltigheid van de makreel wordt gecomplimenteerd door de zure tonen in het gerecht. Daar wordt een prachtige Japanse blend bij geserveerd, de Mars Maltage Cosmo (Blended Malt 43%). Dit is een frisse levendige whisky met lichte gras, pepermunt en oranjebloesem tonen. Het geheel zorgt voor voor een samensmelting van ziltigheid en frisse zuren.

Een explosie!

Niet veel later krijgen we het volgende bord onder onze neus. We hadden van te voren al een kaartje met de gerechten erop gezien. En toen viel ons oog al meteen op de langoustine. Dit is dan ook wat er op tafel verschijnt. Een prachtig licht zoet/ziltig schaaldier dat zowel rauw, ingelegd, als gebakken geweldig smaakt. Daarnaast kan je van de overgebleven schalen prachtige sauzen en soepen trekken.
In dit geval krijgen we een soort tartaar van langoustine met daarbij een schuim van curry met wortel en krokante rijst. Wauw! Onder begeleiding van een Kavalan Distillery select No.2 (Single malt 40%) wordt ons aangeraden om een hap te nemen én meteen een slok te nemen om alle smaken met elkaar te vermengen. Wat een explosie! De pittige peper uit de curry is weggelaten om de wat elegantere smaken van de whisky niet compleet naar de achtergrond te laten verdwijnen. Van gember/citroengras naar fruitige tonen en het prachtige licht ziltige van de langoustine vormt dit meteen een hoogtepunt van de avond. Al is de avond duidelijk nog niet voorbij.
Hierna volgt een stukje wild. Dit zwijn is gepekeld en dun gesneden. Daar komt een garnituur van Waldorf (bekend van de salade) bij en een vinaigrette van gerookte beukenzwam. Nu klinkt dit wellicht als vrij zware smaken, maar dat valt mee. Het betreft een aardse smaak van gerookte beukenzwam, met niet te overdreven gezoute en dun gesneden plakken wild zwijn. Dit hapje wordt voorzien van een Amrut Fusion (single malt 50%), een volle fruitige kruidige whisky uit India. Deze whisky kent een hoog (genoeg) alcoholpercentage om zichzelf staande te houden tegenover het gerecht.

Welke whisky zit erbij het hoofdgerecht?

Als hoofdgerecht krijgt iedereen een perfecte rosé gebakken stuk eend. Een zacht gegaarde eendenbout ingerold in spitskool met een gladde puree. Normaal gesproken laat dit je al watertanden. Maar de verrassing van het gerecht is dit keer de jus. Begonnen als een lading karkassen van eend (waarvan de filets en poten al waren afgesneden) wordt dit gecombineerd met een gezonde dosis sherry in een pan met circa 60 liter vocht.
Daarna is deze volledig ingekookt tot een litertje of twee om een dosis smaak af te geven waar je U tegen zegt. Het zoetige vettige van de eend, met een assortiment aan kruidige smaken én de bom aan rood fruit van de sherry maken het gerecht echt af. Dit moet natuurlijk voorzien worden van een whisky die de binnenkant van een sherryvat heeft gezien. Iedereen krijgt daarom een Belgische Filliers 10 years sherry oak (single malt 43%). Een prachtige kruidige whisky met volle tonen van rood fruit. De drank sluit perfect aan bij de krachtige jus op het bord.

Kaas is altijd goed

Voordat we een dessert krijgen is er, zoals het hoort, nog een gang met kaas. Een creatieve interpretatie van een kaasplank siert ons bord. Dit ligt er voor onze neus: twee plakjes toast van zuurdesem met krenten, met daartussenin kweepeer en een romig stukje Delice Du Bourgogne. Kortom, een mooi samenspel tussen romige kaas, zoete krenten en een fris fruitige kweepeer. De whisky die hierbij komt, is een Ierse whiskey: The Whistley Calvados Cask (single malt 43%). Een bijzonder fruitig vriendelijk Ierse whiskey die door de finish in Calvados vaten is voorzien van een flinke dosis aroma van boomgaardfruit, met een dominante toon van peren.

Tijd voor een toetje

Dan is het tijd voor het toetje. Het dessert is lekker. Niet zomaar lekker, maar ordinair lekker. Dit laatste hapje wordt begeleid door een Schotse whisky. Iedereen krijgt een gerecht dat geïnspireerd is door een (zegt men) Schotse uitvinding: de gefrituurde Mars Bar. Dit is precies wat je denkt dat het is. Een stuk Mars, in een beslag, uit de frituurpan.
Het is krokant, zoet, romig, een mond vol, en zonder te proeven weet je al dat je het lekker gaat vinden. Als je dit combineert met een luchtig fris bolletje vanille ijs en een karamelsaus heb je ingrediënten die eigenlijk niet mis kunnen gaan. Om al dit zoete geweld tegen te gaan, is er gekozen voor een Smokehead Rum Rebel (single malt 46%). Een volle, rokerige Islay whisky, gecomplementeerd door een zoetige, karamelachtige rum finish. Deze knaller is nodig om al het zoete geweld op het bord aan te kunnen.
Na een uiterst prettige zit, met een geleidelijk tempo tussen de gerechten en opbouw van smaken in zowel de whisky als het eten, gaat ondergetekende niet rollend, maar precies goed gevuld naar huis. Wat een fantastische avond.

POPULAIR NIEUWS