Whisky tasting met brand ambassador van Glenfiddich: Tony van Rooijen

Events
dinsdag, 14 maart 2023 om 17:00
r3a6314 laura csonka
Op woensdag 8 maart vond er iets bijzonder plaats: een whisky tasting met Tony van Rooijen, oftewel Tony de Whiskyliefhebber, brand ambassador van Glenfiddich en Keeper of the Quaich.  Waarom dit zo bijzonder was,  is omdat dit gehouden werd met én bij de Whisky Monkeys. Ondergetekende was erbij en keek daar enorm naar uit!
Het was een prachtig feestje om niet snel te vergeten. Tony is een ongelofelijk enthousiaste verteller en heeft prachtige verhalen. Niet alleen weet hij veel over whisky in het algemeen, maar uiteraard weet hij ook van alles over Glenfiddich en alle andere merken van William Grant’s & Sons.

Prachtige geschiedenisles

Tony nam ons mee door de geschiedenis van Glenfiddich, van de oprichting in 1887 in Dufftown tot  de introductie van de kenmerkende driehoekige fles uit 1961 en de eerste blend in 1963. Tussen neus en lippen door kregen we ook nog te horen dat Glenfiddich 48 warehouses heeft, waarin zo’n slordige 1 miljoen ( 1.000.000) vaten liggen. Dat is nog eens een plas whisky! Dit alles werd voorzien van prachtige foto’s en filmpjes van gebouwen, vaten, de productielijnen en alles wat er mee te maken heeft.
In gedachten waren we allemaal al bezig met een trip naar Dufftown...
Maar niet alleen geschiedenis en cijfers werden op tafel gelegd, ook veel persoonlijke verhalen en belevenissen met whisky in Schotland en daarbuiten vertelde Tony op een enthousiaste manier. Zo vertelde hij voorbeeld over zijn eerste whisky met een goede vriend op Hawaii en de eerste whisky van zijn zoon op een prachtige plek in Schotland, al zullen jullie hierover binnenkort nog meer lezen in een interview met de beste man. Duidelijk is dat hij elke tasting leuke one-liners gebruikt, zoals deze: de beste whisky is die die in je glas zit.

Wat voor tasting kregen de Whisky Monkeys?

De whisky tasting voor de Whisky Monkeys was een speciale. De avond startte met een 12-jarige Glenfiddich. Iedereen kent ongetwijfeld deze whisky wel. Het is een goede whisky met veel smaak, maar op de ene of andere manier lopen veel mensen deze whisky onterecht voorbij in de winkel.
Daarna pakte Tony uit met een ‘Grande Couronne ‘( 26 jaar) en de’ Suspended Time’ (30 jaar) . Geweldige whisky’s  en allebei ook nog eens in een fantastische verpakking. Laatstgenoemde heeft een metalen open verpakking die wel uit linten lijkt te bestaan en waarin de fles lijkt te zweven.
Het is duidelijk: wie een whisky tasting met Tony boekt zal enorm genieten. Hij schenkt minstens zo snel whisky's in als dat hij anekdotes en wetenswaardigheden over whisky vertelt. Ons vertelde hij bijvoorbeeld hoe de bekende 15-jarige Solera gemaakt wordt, compleet met het proeven van alle drie de rijpingen op cask strength. Wauw, wat een unicum! 

De constante kwaliteit van Glenfiddich

Single cask wordt overigens niet verkocht door Glenfiddich, behalve bij de distilleerderij zelf dan. Daar is een hele goede reden voor. Glenfiddich wil graag een constante smaak en kwaliteit leveren. Single casks zijn vaak fantastisch, maar kunnen onderling heel veel van elkaar verschillen.
Tony illustreerde dat met een foto van 6 single casks van The Balvenie die hij mee heeft genomen naar Maltscotch. Allemaal single casks van hetzelfde jaar, maar de kleur verschilde van strogeel tot chocoladebruin. Het schijnt overigens een geweldige tasting geweest te zijn, waar Tony tot op de dag van vandaag nog veel reacties op krijgt.
Tussendoor kregen de Whisky Monkeys de memorabele woensdagavond nog even een Fire and Cane voorgeschoteld. Een peated Glenfiddich en ook dat smaakte goed. Zelf na een paar uur vertellen, kwam er toen nog een goed verhaal uit het vat. Het verhaal van project XX waarbij Tony en 19 andere brand ambassadors allemaal een sample uit een vat selecteerden om deze malt mee te maken. Op de fles staat een grote vingerafdruk, waarvan alle 20 ambassadors een uitspraak staat. Daar heb je overigens wel een goed vergrootglas voor nodig.
Last but not least kwam de Snow Phoenix nog te voorschijn, een kippenvel moment voor menig redactielid, gezien deze fles niet maar aan te slepen is er een bijzonder verhaal achter schuilt.

Geweldige avond!

Het mag Met Tony van Rooijen krijg je zonder twijfel een geweldige avond, waar je nog lang op kunt teren. Wij kunnen alleen maar zeggen: boek eens een tasting bij Tony van Rooijen
Wist je dat je ook toffe prijzen bij ons kunt winnen?

POPULAIR NIEUWS