Whisky Names Explained: Glenfiddich Snow Phoenix

Rubrieken
woensdag, 18 januari 2023 om 15:00
whisky names explained
Deze week in Whisky Names Explained gaan we naar een geluk bij een ongeluk: Glenfiddich Snow Phoenix om precies te zijn. Het verhaal achter deze whisky is er een van dikke pech, wat uiteindelijk voor een behoorlijk mooi product mét een ijzersterk verhaal gezorgd heeft. En daar doen we het in deze rubriek voor: het verhaal achter de whisky.
Soms is een ongeluk uiteindelijk behoorlijk gunstig. Daar kan bijvoorbeeld Monkey Shoulder over meepraten, gezien de whisky op een oude kwaal vernoemd is, maar Glenfiddich heeft hier een nog beter voorbeeld van. Wij kwamen het verhaal van Glenfiddich Snow Phoenix op het spoor tijdens ons gesprek met de Dutch Whiskyteers (waarvoor dank) en we moesten dit met jullie delen.
Glenfiddich Snow Phoenix is een whisky die in een zeer gelimiteerde oplage (12.000 flessen) is uitgebracht. Het is een blend van verschillende whisky’s die in 2011 voor ongeveer 80 dollar te koop was, maar vandaag de dag voor duizenden euro’s van eigenaar wisselt. Behoorlijk opmerkelijk is dat er geen leeftijd op het label te vinden is, terwijl er naar verluidt whisky’s uit Oloroso en American Oak vaten in deze blend zijn gebruikt die tussen de 13 en 30 jaar oud zijn. Waarom deze oude whisky’s ineens in een blend van 80 dollar gegooid zijn? Dat is een verhaal om nooit te vergeten.
De Glenfiddich Snow Phoenix whisky met een onlosmakelijk, legendarisch verhaal
De Glenfiddich Snow Phoenix whisky met een onlosmakelijk, legendarisch verhaal

Waar komt de naam Glenfiddich Snow Phoenix vandaan?

In 2010 woedde er een enorme storm in het gebied van de Glenfiddich distilleerderij. Er werd een recordtemperatuur van -19 graden bereikt en er vielen behoorlijke pakken met sneeuw. Op dit moment lag er in een viertal warenhuizen van Glenfiddich whisky te rijpen. De daken van die warenhuizen konden her gewicht van sneeuw alleen niet meer aan en stortten met een harde klap naar beneden.
Het personeel moest direct in actie komen, want op de vaten whisky lat nu ineens een berg puin en, niet te vergeten, een meter sneeuw! Het klokje is dan ook rond gewerkt om de sneeuw van de vaten te ruimen en de whisky veilig te stellen. Maar er was nog een probleem: het massieve gat in het dak waar nog steeds sneeuw doorheen kwam. Er zat niks anders op dan de vaten die nog goed waren samen te voegen in een botteling die 47,6 procent alcohol bevatte: een botteling die de meesterdistilleerder uiteindelijk Snow Phoenix noemde. Het incident van het ingestorte dak schittert nog op de verpakking van de whisky.

POPULAIR NIEUWS