Australië en Japan ontmoeten elkaar in deze nieuwe whisky

Nieuws
vrijdag, 27 september 2024 om 12:00
lark tasmanian whisky
Ze zijn niet goedkoop: Japanse Mizunara vaten. En toch dromen veel whiskymakers van zo’n vat om hun whisky in te laten rijpen. De Australische distilleerderij Lark is dit gelukt en daar komt nu een nieuwe expressie vandaan.
Lark Distillery bevindt zich op het eiland Tasmanië. Op dit eiland is dan ook professioneel gespeeld met een vat uit het land van de rijzende zon. De whiskyfles die nu wordt geïntroduceerd heet Mizunara Oak Rare Cask.
Zoals de naam al doet vermoeden is het een zeldzame whisky. Er zijn slechts 350 flessen van gebotteld.

Wat is houdt de whisky Mizunara Oak Rare Cask in?

De whisky is gebotteld op 48 procent alcohol by volume. De tasting notes zijn als volgt:
  •  Geur: Aroma's van sandelhout, brood en boterpudding met vanillevla en geurige honing.
  • Smaak: Frisse perziken en room aangevuld met knapperige witte druif en een vleugje kokos.
  • Afdronk: Een lange afdronk met warme chai kruiden, zijdezachte panna cotta, gekonfijte appel en een vleugje nectarine.
Wie een fles wil hebben, dient diep in de buidel te tasten. De vraagprijs is namelijk 1000 Australische dollar. Omgerekend naar euro’s is dit iets meer dan 685 euro.

Mizunara vaten kennen een prijs

Die hoge prijs heeft ongetwijfeld te maken met de prijzen van Mizunara vaten. Daar zegt de distilleerderij het volgende over:
'Witte Mizunara-eik is zeer gewild omdat de kosten van stammen vrij hoog zijn, omdat het vaak 200 jaar of meer duurt voordat een Mizunara-boom volwassen genoeg is om geoogst te worden voor de productie van vaten. De Japanse overheid verbiedt ook het kappen van Mizunara-bomen jonger dan 80 jaar, waardoor het nog moeilijker wordt om aan dit type Japanse eik te komen voor de productie van vaten.'
Ondergetekende heeft zich weleens laten vertellen dat een Mizunara vat al gauw 6000 euro kost.
Wie overigens een fles Mizunara Oak Rare Cask van Lark wil hebben, dient wel moeite doen. Vanuit de webshop wordt niet verscheept naar Nederland en of de fles naar ons kikkerlandje komt is nog maar zeer de vraag.
In dit overzicht zie je wat we nog meer over Lark hebben geschreven.
Glencairn Whiskeyglas - 200 ml - set van 2 Image
Glencairn Whiskeyglas - 200 ml - set van 2
EUR14.95
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS