Australië heeft een nieuwe single malt whisky van bijna een kwart eeuw oud

Nieuws
zondag, 12 mei 2024 om 8:00
sullivans cove single malt whisky 24 yo
De oudste whisky uit Australië komt uit Sullivan’s Cove Distillery in Tasmanië. Deze whisky is maar liefst 24 jaar oud en draagt de naam Sullivan’s Cove 24 Year Old American Oak Second Fill Cask.
De Tasmaanse distilleerderij stookt al bijna dertig jaar whisky en heeft in haar vijfde jaar een spirit in het vat gedaan. De afgelopen drie jaar heeft de distilleerderij met een proefpanel verschillende monsters van de drank genomen en deze geproefd.

'Een complexe whisky'

Heather Tillot, distillery manager bij Sullivan’s Cove, heeft daarop besloten dat de whisky de fles in mocht. De expressie is 24 jaar oud en gebotteld op 52 procent alcohol by volume (ABV). Ze noemt het resultaat een complexe whisky die zoet en hartig met elkaar combineert.
‘Met de transformatie die dit vat in 24 jaar heeft ondergaan, weerspiegelt deze whisky een zorgvuldige en geduldige aanpak, die het belang van het koesteren van de spirit tijdens zijn rijping illustreert.’

Wat is de Sullivan’s Cove 24 Year Old American Oak Second Fill Cask whisky?

Zoals de naam al doet vermoeden heeft de whisky de rijping van 24 jaar doorgebracht in second fill vaten van Amerikaans eikenhout. Het vat heeft nummer HH0004 en `biedt volgens de distilleerderij een mooie blik in de geschiedenis van Sullivan’s Cove Distillery.
Dit zijn de tasting notes van de Sullivan’s Cove 24 Year Old American Oak Second Fill Cask:
Neus: Diep bloemig, donker en kruidig met nuances van anijs en specerijen.
Smaak: Dik en olieachtig in de mond met tonen van walnoten, hazelnoten met poedersuiker, geroosterde amandelen, ahornsiroop en rijke cacao. Daarna een laag van lederhoning, tintelende eikenkruiden, peperkorrels en aloë vera met kamille en munt, rendang, kaneel en nootmuskaat.
Afdronk: Lederachtig, vanille, cantaloupe, poedersuiker, papaja en rozenparfum en meer aloë vera met citrus.
De Sullivan’s Cove 24 Year Old American Oak Second Fill Cask heeft een oplage van 335 flessen. De drank kost 2500 Australische dollar (iets meer dan 1500 euro) en is niet via de webshop van de distilleerderij te koop. Daarnaast zal de fles niet bij de slijterij terecht komen. De enige manier om er een te bemachtigen is via een inschrijving.
Foto: Sullivan's Cove Distillery

POPULAIR NIEUWS