Bladnoch sluit whiskyreeks na 5 jaar af met nog één single malt

Nieuws
zaterdag, 13 april 2024 om 14:00
bladnoch waterfall series 5 2024
De zuidelijkste distilleerderij van Schotland sluit een langlopende whiskyserie af met een laatste expressie. Elk jaar kwam er een nieuwe Waterfall Edition uit, ter ere van het Waterfall Day-festival. In mei verschijnt de vijfde en tevens de laatste single malt in de reeks.
De whiskyreeks is in het leven geroepen door Dr. Nick Savage, meesterdistilleerderij bij Bladnoch Distillery. In de serie verkent hij het effect van verschillende periodes van rijping en het effect dat dit op de Bladnoch Gallloway spirit heeft.
Sinds 2020 probeert hij met elke release een ander smaakprofiel te ontwikkelen om zo een waterval effect te creëren. De vloeistof die Savage voor deze vijfjarige reis koos, heeft gerijpt in ex-bourbonvaten en oloroso sherryvaten. De eerste release is jong uit deze vaten gekomen om zo het begin van de rijping te laten zien.
Elk jaar is er vervolgens een nieuwe reeks in andere vaten gegaan. Voor expressie twee waren dit oloroso vaten, de derde whisky komt uit portvaten en de vierde is gebotteld uit Hongaarse tokaji vaten. De laatste expressie maakt de cirkel rond met een finish in oloroso sherryvaten.

Wat is de Bladnoch Waterfall 5 2024 edition single malt whisky?

Savage vertelt dat de ontwikkeling van de whisky een mooie reis is geweest. Elke keer dat de whisky overging in een nieuw type vat, veranderde de drank compleet. Om dan uiteindelijk terug te komen bij de basis van de reeks is voor hem een bijzonder moment.
‘Aan het einde van elk jaar, na het bottelen van elke batch, beoordeelde ik hoe de whisky gerijpt was om mijn selectie te maken voor het volgende vattype voor een nieuwe afwerkingslaag waar smaak en karakter zich verder zouden ontwikkelen voor de volgende editie. Dit creëerde een watervaleffect dat de inspiratie vormde voor de naam van de collectie, en het is een voorrecht om de serie te voltooien.’
Dit zijn de tasting notes van de whisky:
Neus: Aroma’s van kersen, dadels en donkere stroop.
Smaak: Sticky toffee pudding, bloemige tonen en nootmuskaat.
Afdronk: Subtiel en warm.
De Bladnoch Waterfall 05 2024 Edition is gelimiteerd verkrijgbaar van 18 mei. De fles is voor zover bekend alleen te koop tijdens het Bladnoch Waterfall Day festival. Dit jaarlijkse evenement is voor 10 pond (oftewel 12 euro) te bezoeken, waarna je de fles voor 140 pond (omgerekend 160 euro) kunt aanschaffen.
Foto: Bladnoch Distillery

POPULAIR NIEUWS