Bladnoch lanceert vier flink geturfde whisky's

Nieuws
maandag, 23 oktober 2023 om 17:00
bladnoch peated
Bladnoch heeft een nieuwe whiskyreeks uitgebracht. Het gaat om maar liefst vijf whisky’s uit zeldzame vaten van de distilleerderij. Een van de vijf expressies, de Bladnoch Alinta, was al bekend. De andere vier peated whisky’s zetten het aantal geturfde Bladnoch whisky’s nu op vijf nieuwe expressies sinds 2015.
Dr. Nick Savage, meesterdistilleerder bij Bladnoch, maakte de nieuwe whiskyreeks. De namen van de expressies die zich naast de al bekende Alinta whisky uitkomen, zijn Alinta Reserve, 2009 Sherry Hogshead, 2009 Rum Cask en 2009 Bourbon Barrel.
Savage liet zich voor de expressies inspireren door de voorraden uit 2009. Dit zijn allemaal 100 procent geturfde whisky’s. Hij wilde dan ook graag iets doen om ‘het beperkte, maar unieke peated deel van het portfolio uit te breiden voor iedereen die van de rokerige stijlen van Bladnoch houdt’. De peated collectie van Bladnoch wordt een jaarlijkse reeks om de zeldzame 2009 voorraden te vieren.

Wat is de Bladnoch peated whiskyreeks?

De meesterdistilleerder van Bladnoch koos verschillende vaten voor de whisky’s in de reeks. De Bladnoch Alina is afgelopen jaar al uitgebracht en heeft gerijpt op Pedro Ximénez sherry en ex-bourbon vaten. Voor de Alinta Reserve whisky zijn alleen first fill Amontillado sherry hogsheads gebruikt. De andere drie expressies zijn gerijpt in enkele vaten (rum, bourbon en sherry).
De Alinta Reserve whisky is uiteindelijk op 46,7 procent alcohol by volume (ABV) de fles in gegaan. De whisky heeft tonen van rokerige kampvuur en witte chocolade.
De Sherry Hogshead is op 58,3 procent ABV gebotteld en heeft een smaakprofiel van nootmuskaat, dadels, pruimenjam en kampvuur.
De Bladnoch 2009 Rum Cask heeft weer een compleet ander profiel, met smaken van appeltaart en suikerriet. Deze drank is op 54,1 procent ABV de fles in gegaan.
De 2009 Bourbon Barrel expressie heeft een ABV van 55,9 procent en biedt smaken van vanille, sandelhout en custard.
De prijs van de Alinta ligt op 80 pond (omgerekend 91 euro), terwijl de Alinta Reserve 120 pond kost (omgerekend 137 euro). De Reserve expressie is nu te koop in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Taiwan, Australië en Korea. De rest van de collectie is voorlopig exclusief voor het Verenigd Koninkrijk via de website van Bladnoch.
De prijskaart voor elke fles is 200 pond (230 euro).
Foto: Bladnoch

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties