Brora Distillery onthult single malt whisky van 44 jaar oud

Nieuws
door Monkey
maandag, 01 juli 2024 om 8:00
brora 44 year old untold depths single malt whisky
De Brora Distillery in het gelijknamige Schotse dorp heeft nieuws. De Diageo stokerij heeft namelijk een nieuwe single malt whisky die eindelijk ‘volwassen’ wordt na een rijping van meer dan 40 jaar. Het gaat om de Brora 44 Year Old Untold Depths, de tweede distillery exclusive van de stokerij.
De whisky luidt volgens Brora een nieuw tijdperk in en markeert een keerpunt in de geschiedenis van de stokerij in Schotland. De geturfde single malt expressie komt namelijk nog uit de oude Age of Peat en wordt door de distilleerderij omschreven als een botteling die het verleden, heden en de toekomst viert.
De fles is niet alleen een van de laatste flessen die nog volgens de oude manier geturfd is. Het jaar waarin deze fles uitkomt is namelijk ook het jaar waarop Brora begint met het vullen van nieuwe vaten met spirit waarbij de stokerij de oude manier van turven nieuw leven inblaast.

Wat is de Brora 44 Year Old Untold Depths single malt whisky?

Dr. Craig Wilson, meesterblender bij Brora, vertelt dat de Untold Depths whisky, die in 1977 gestookt is, de tweede in een reeks releases is. De single malt whisky is een combinatie van een medium geturfde gerst met een ‘zacht vat’, waardoor de smaak van Brora volledig tot zijn recht komt.
‘In de neus heeft de whisky wasachtige hints van geurige wierook en groene druivenschillen die door lichte turfrook zweven, dan gedroogd kruid en geurende olie die langzaam opstijgt door een werveling van boterachtige toffee. De wasachtige, zachte zoete, licht fruitige smaak bereikt een lange en geurige afdronk met een snufje witte peper.’

Zeer gelimiteerde in oplage

De Brora 44 Year Old Untold Depths single malt is gebotteld op 49,1 procent alcohol by volume (ABV). De oplage van de whisky is zeer gelimiteerd. Er zijn slechts 150 flessen gevuld, waardoor het meteen een verzamelaarsobject is.
De single malt whisky wordt exclusief verkocht via de distilleerderijwinkel zelf. Elke fles wordt geleverd in een exclusieve kist met een certificaat van echtheid. De prijs per fles is 10.000 pond, oftewel iets minder dan 12.000 euro.

POPULAIR NIEUWS