The Legendary Midnight Silkie Irish Whiskey Review

Reviews
door Monkey
maandag, 01 juli 2024 om 12:00
midnight silkie review2
Van de Ierse Silkie whiskey zijn intussen verschillende smaken te vinden, van niet rokerig tot rokerig. In deze review drinken we de meest rokerige whiskey van het merk tot nu toe. Wat deze drank met je smaakpapillen doet, lees je in de The Legendary Midnight Silkie Irish Whiskey Review.
Sliabh Liag Distillers heeft onder de vlag van Silkie whiskeys een mooie reeks neergezet. Zo is er een whisky die bestaat uit dubbel en driedubbel gedistilleerde whiskey genaamd The Legendary Silkie. Daarnaast is er een expressie uitgebracht die net even wat meer rokerig is, namelijk The Legendary Dark Silkie.

Baas boven baas

Maar er is altijd een baas boven baas, zo bewijst ook Silkie. The Legendary Midnight Silkie Irish whiskey is namelijk nog rokeriger en bevat zelfs de term ‘onze meest rokerige blend van single malts’. Dat belooft wat voor liefhebbers van wat turf.
De expressie is samengesteld uit een mix van vijf elementen: 35 procent flink geturfde single malt whiskey uit bourbonvaten, 30 procent single malt uit sherryvaten en nieuwe eikenhouten vaten, 20 procent single malt uit stoutvaten, 10 procent whisky uit rode wijnvaten en vijf procent single malt uit Oloroso vaten.
Het geheel is met elkaar gehuwd en voor een finish in nieuwe eikenhouten vaten en imperial stout vaten. Het heeft de drank een complexe smaak gegeven met een overwegend rokerig karakter.

Zien, ruiken, proeven

Land Ierland
Distilleerderij Sliabh Liag Distillers
Soort whisky Blended malt
Kleur Donker goud
Geur Moscovado zoetheid, pijprook, kerstkruiden, sandelhout, sinaasappelschil, gebakken appel, chocolade, zoete tabak, lijnzaad en aardse aroma’s.
Smaak  Aanvankelijk melasse, warme en droge turf, asrook, pijpas, rozijnen, nootmuskaat, kaneel, kruidnagel, droog eikenhout en leer.
Afdronk De zoete kruiden maken plaats voor gedroogd fruit en warmte van turf en vuur.
Leeftijdsaanduiding Geen leeftijdsaanduiding
Alcoholpercentage 46 procent
Inhoud fles:  70 centiliter
Prijs:  Vanaf 42 euro

De meest donkere van alle labels

Silkie heeft de mate van rokerigheid niet alleen in de naam van de expressies meegekregen. The Legendary Silkie heeft een redelijk licht label, The Dark Silkie bevat een wat donkerder etiket en het label van The Midnight Silkie is donkerblauw, tegen antraciet aan.
Daarop schitteren in een glanzend blauwe kleur de naam van de expressie en in witte letters het merk. De goudkleurige zeemeermin, waar de drank zijn naam aan ontleent, kan niet ontbreken. Het is op het eerste oog een eenvoudig label, maar als je erover nadenkt hoe het merk met kleuren speelt, geeft dit een interessante wending aan de drank.
Doordat er op het label nog eens benadrukt wordt dat dit de meest rokerige blend is van single malts die de distilleerderij gebotteld heeft, verwacht je nog voordat de dop van de fles is dat je met een rookbom te maken hebt.

Opvallend zoet en complex

Die verwachting maakt de whiskey alles behalve waar. De drank is zelfs bijna niet rokerig in de neus. In eerste instantie opent de whiskey met tonen van peer en rijpe wilde perzik. Als je langer ruikt, komen er moutige geuren voorbij en, op de achtergrond, een vleugje rook.
Op de tong komt de complexiteit van de whiskey voorbij. De expressie is niet heel romig en komt ook niet met een knal binnen, maar ontvouwt zich net als in de neus heel subtiel. Telkens komen er meer zoete tonen voorbij zoals karamel en fruitsnoepjes.
Daarnaast komen er tonen van fruit zoals sinaasappelschil en verse peer, tot tonen van zout, moutige tonen en verkoold hout. Hoe langer de slok in je mond is, hoe meer lagen er afgepeld worden alsof het een soort toverbal is.
Uiteindelijk nemen moutige smaken en tonen van asrook de overhand richting een redelijk lange afdronk. Hierbij komen ook nog tonen van honing voorbij, terwijl de fruitige smaken op de achtergrond toe blijven kijken.

Conclusie The Midnight Silkie Irish Whiskey Review

Sliabh Liag Distillers heeft met The Legendary Midnight Silkie een ongelooflijk verrassende whiskey neergezet. De stokerij herinnert liefhebbers er aan dat een complexe expressie waar je uren van kunt genieten geen kapitaal hoeft te kosten, maar ook voor een paar tientjes kan.
Daarnaast is het label rokerig niet meteen iets wat betekent dat er denkbeeldig aan een asbak gelikt of in een jodiumpleister gebeten wordt. Het kan ook een zoet geheel in balans brengen met ondersteunende tonen, zodat iedere liefhebber ervan geniet.
+ Geweldig in balans
+ De meest complexe Silkie tot nu toe
+ Heel betaalbaar
- Je moet van de moutige tonen houden

POPULAIR NIEUWS