Bunnahabhain bottelt maar liefst twee whisky’s voor Fèis Ìle 2024

Nieuws
door Monkey
maandag, 15 april 2024 om 16:00
bunnahabhain 2024 feis ile whisky
Fèis Ìle 2024 komt eraan en dat betekent niet alleen dat het hele Schotse eiland Islay vol slingers hangt vanwege de festiviteiten. Het betekent ook dat er speciale whisky’s uitgebracht worden. Dit jaar is er ruimte voor maar liefst twee single malt whisky’s vanuit de Bunnahabhain Distillery.
Hoewel het nog ruim een maand duurt voordat Islay weer gonst van de vrolijke deuntjes en elke distilleerderij zijn eigen feestdag heeft, is de whisky bij de stokerijen er al klaar voor. De meeste distilleerderijen op (en om) Islay brengen wel een speciale Fèis Ìle 2024 expressie uit.
Soms komen er zelfs meerdere whisky’s uit ten gelegenheid van het festival op het eiland, zoals nu het geval is bij de Bunnahabhain distilleerderij. Daar wordt namelijk een 14 jaar oude single malt Feis Ile 2024 whisky en een 23 jaar oude whisky uitgebracht.

Wat zijn de Bunnahabhain Fèis Ìle 2024 single malt whisky’s?

De release van twee whisky's vanuit de stal van Bunnahabhain ligt geheel in lijn met de afgelopen jaren. De expressies die voor Fèis Ìle 2023 en eerder uitkwamen verschenen namelijk ook telkens als een duo. Dit zijn de whisky's van dit jaar.
Bunnahabhain 14 Year Old Fèis Ìle 2024 edition
De eerste whisky die Bunnahabhain voor het festival uitbrengt is een 14 jaar oude Ruby Port Cask Finish expressie. De whisky is in 2009 gestookt en in ex-bourbon vaten gegaan. Na elf jaar in deze vaten rijpen heeft de drank een nieuw onderkomen gekregen in Ruby Port hogsheads.
Uiteindelijk is de whisky gebotteld in 2024 op 58,7 procent alcohol by volume (ABV). De tasting notes van deze expressie bevatten rijke gekonfijte bessen en steenvruchten, gevolgd door romige en moutige tonen. De prijs van de whisky is nog niet bekendgemaakt.
Bunnahabhain 23 Year Old Fèis Ìle 2024 Edition
De tweede en oudere whisky die de distilleerderij op Islay uitbrengt is de 23 jaar oude telg. De spirit voor de whisky werd al in 1999 gestookt. Na de initiële rijping is de whisky overgebracht in een drietal verschillende sherryvaten voor een uitgebreide finish. Dit waren Amontilladovaten, Olorosovaten en Manzanillavaten. Uiteindelijk is de whisky gebotteld op 53,3 procent alcohol by volume (ABV).
Het resultaat is een complexe sherrybom die verder tonen van romige fudge en wat tabak bevat. Hoewel ook deze whisky nog niet officieel van een prijskaartje is voorzien is de fles wel al online opgedoken met een prijskaart van ongeveer 470 euro.
Wist je trouwens dat er in mei in Nederland ook feest is? De oudste Nederlandse whisky komt namelijk op 11 mei uit. Klik hier voor meer informatie.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties