De koning van de Lowlands stookt weer whisky

Nieuws
dinsdag, 26 maart 2024 om 8:00
rosebank lowlands single malt whisky distillery lowlands outside
Na het nieuws dat de Port Ellen Distillery op Islay weer gaat stoken, is er nog een grote onthulling in de whisky-industrie. De koning van de Lowlands, oftewel de Rosebank Distillery, opent deze zomer haar deuren weer.
De distilleerderij in Falkirk, Schotland, heeft ruim 30 jaar stil gelegen. De deuren sloten in 1993 voor het laatst, waarna de stokerij geen druppel whisky meer produceerde. Uiteindelijk heeft Ian Macleod Distillers Rosebank overgenomen en kreeg een financieringspakket van ruim 80 miljoen pond (bijna 95 miljoen euro) voor de restauratie van de icnonische Lowlands distilleerderij. Hoeveel er exact is geïnvesteerd in de restauratie is niet onthuld.
Leonard Russell, directeur van Ian Macleod Distillers, vertelt dat hij het jammer vond dat Rosebank Distillery gesloten werd. Hij zag dat het een stokerij was die veel aanzien genoot en verantwoordelijk is voor ‘enkele van de beste whisky’s voor de Schotse whisky-industrie’.
In de nieuwe Rosebank Distillery proefruimtes is plek voor genoeg whiskyliefhebbersIn de nieuwe Rosebank Distillery proefruimtes is plek voor genoeg whiskyliefhebbersDe Rosebank Distillery in de Lowlands met de nieuwe glazen stillhouseDe Rosebank Distillery in de Lowlands met de nieuwe glazen stillhouse

Nieuwe Rosebank Distillery combineert traditie met vernieuwing

Het project om de iconische distilleerderij in ere te herstellen heeft behoorlijk wat voeten in aarde gehad. De verbouwing heeft dan ook ruim vier jaar geduurd. Hierbij is de geschiedenis en het verhaal van Rosebank in ere gehouden door grote delen van de oude distilleerderij te bewaren. Malcolm Rennie, distilleerderijmanager bij Rosebank, vertelt dat het er ontzettend precies gewerkt is door het team.
‘Het was erg belangrijk dat we eer betoonden aan Rosebanks geschiedenis en verhaal, en we vinden dat we het recht hebben gedaan door zoveel van de voormalige distilleerderij in ons nieuwe huis te integreren.’
De orginele mill van ongeveer 103 jaar oud is behouden en wordt bovendien nog steeds gebruikt voor de productie van whisky. Daarnaast is de bestaande schoorsteen van 108 voet hoog behouden, al zijn hieraan de nodige reparaties verricht. Daarnaast is overal nog het originele Victoriaanse metselwerk van de Rosebank Distillery te zien, terwijl aan de voorkant een compleet nieuwe distilleerkamer geïnstalleerd is.
In die ruimte staan replica’s van de originele Rosebank ketels die met behulp van blauwdrukken uit de archieven nagemaakt zijn. Het magazijn van Rosebank Distillery is nieuw gebouwd, maar wel met de bakstenen van het oude warenhuis. Hier zullen de komende jaren vele vaten Lowlands whisky bewaard blijven.
De washbacks en mashtuns van de Rosebank DistilleryDe washbacks en mashtuns van de Rosebank DistilleryDe nieuwe Rosebank Distillery ketels zijn nauwgezette replica's van de originelenDe nieuwe Rosebank Distillery ketels zijn nauwgezette replica's van de originelen

In de zomer openen de deuren van de Rosebank Distillery zich weer

De distilleerderij is nog niet helemaal klaar voor een opening. Daarvoor moeten we nog even tot de zomer wachten. Op vrijdag 7 juni gaan de deuren van de koning van de Lowlands weer open voor het publiek.
Vanaf dan zijn er verschillende bezoekerservaringen voor liefhebbers van de godendrank. Zo zijn er drie tours: de Rosebank Reawakening, Rosebank Rekindles en Rosebank Revered tour. Bij elke rondleiding gaan gasten door de voornaamste ruimtes in de stokerij zoals de originele molen en de nieuwe ketels.
Bij twee van de tours worden op maat gemaakte proeverijen in de proeflokalen van Rosebank Distillery aangeboden. Daarbij kunnen liefhebbers ‘extreem zeldzame en oude Rosebank whisky’s’ proeven, voordat de rondleiding in de distilleerderijwinkel eindigt.
Een tour bij de vernieuwde Rosebank Distillery is al te boeken vanaf 25 pond (ongeveer 30 euro) en kan oplopen tot 300 pond (ongeveer 350 euro).
Foto's: Rosebank Distillery
Dit artikel is onafhankelijk tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.

POPULAIR NIEUWS