Het ruikt weer naar whisky bij deze legendarische Islay distilleerderij

Nieuws
donderdag, 21 maart 2024 om 7:00
port ellen distillery
Bij een wereldwijd bekende spookdistilleerderij in Schotland brandt sinds kort het licht weer en zijn de ketels actief. De Port Ellen Distillery is na 40 jaar weer operationeel.
Het is er lang muisstil geweest, maar nu komt er opnieuw rook uit de schoorsteen bij de Port Ellen op Islay. De distilleerderij is na een enorme investering van moederbedrijf Diageo de afgelopen jaren volledig gerestaureerd. Pas geleden was de mijlpaal en gingen de deuren feestelijk open.
De heropening van Port Ellen was een feestelijke ceremonie onder leiding van Ewan Andrew, president van de globaly supply chain en procurement en chief sustainability officer bij Diageo. Hij vertelt dat de heropening niet alleen een mijlpaal voor Diageo is, maar ook voor de Schotse whisky.
‘Port Ellen heeft een trots erfgoed van toonaangevende innovatie en experimenten en we zijn trouw gebleven aan dat erfgoed in de herboren Port Ellen, door een distilleerderij te creëren die geworteld is in traditie, maar die bereid is om een baanbrekend nieuw licht te zijn aan het firmament van het Schotse whiskyuniversum.’

Heropende Port Ellen Distillery moet grenzen gaan verleggen

De vernieuwde distilleerderij op Islay is niet zomaar gerenoveerd. Er is veel veranderd sinds de deuren voor het laatst sloten. De nieuwe distilleerderij heeft een glazen still house met vrij uitzicht over de kust van Islay. In deze ruimte staan twee sets koperen ketels.
Het eerste paar heeft de naam ‘The Phoenix Stills’. Het zijn exacte replica’s van de originele Port Ellen ketels en gaan de rokerige whisky verzorgen waar het merk om bekend staat.
De tweede paar ketels heeft de titel ‘The Experimental Stills’. Zoals de naam al doet vermoeden zal hiermee een soort ontdekkingsreis van whisky gemaakt worden.
De experimentele ketels zijn gekoppeld aan een 10-delige spirit safe. De spirit die hieruit komt wordt in een speciaal laboratorium in de Port Ellen Distillery geanalyseerd. Aimée Morrison, de meesterblender bij Port Ellen, vertelt dat de stokerij een diepere kijk wil krijgen op de Islay malt via wetenschappelijk onderzoek.
‘We zullen beter begrijpen hoe de genuanceerde smaken van vat tot vat op verschillende manieren tot hun recht komen, met de rollende rook die zich een weg baant door het hart van Port Ellen.’
Morrison vertelt verder dat de kwaliteit van Port Ellen bewaard zal blijven, maar dat er veel ontdekt zal worden over rook en andere aspecten van whisky. Op die manier zal de distilleerderij de toekomst van Port Ellen whisky vorm gaan geven.
Binnenkort vindt Fèis Ìle 2024 plaats, waaraan ook de herboren Port Ellen Distillery deelneemt. Voor het schema van dat festival kun je in dit artikel terecht.
Foto: Port Ellen Distillery
Dit artikel is onafhankelijk tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.

POPULAIR NIEUWS