De markt voor het beleggen in whisky kent dieptepunten en een record in november

Nieuws
woensdag, 13 december 2023 om 9:00
investeren whisky 1
Beleggen in whisky is ontzettend in populariteit gestegen de afgelopen jaren. November is een maand die wat hoogtepunten kent voor de waarde van whisky, maar een scherpe neerwaartse trend laat zien voor veel merken. Dit meldt de website whiskystats.com in een rapport.
De website meldt dat de secundaire markt voor whisky behoorlijk gekelderd is. Ondanks de recordopbrengst van The Macallan Adami die afgelopen maand voor 2,5 miljoen euro van eigenaar wisselde, is er een negatieve trend te zien.
De 500 meest verhandelde whisky’s die de Whiskystats Whisky Index toont zijn namelijk in waarde gedaald. De daling van 8 procent in waarde is de grootste in één maand ooit volgens de deze graadmeter. Dit is niet direct een indicatie voor de komende maanden, want november is over het algemeen een maand waarin de index minder gunstig is. Slechts zes keer sloeg de index in de maand november positief uit in de afgelopen jaren. Wel is de index van november 2023 wel de maand die in verhouding tot de voorgaande jaren de meest significante daling liet zien.

Grote verliezers zijn whisky's uit Japans en Islay

Gekeken naar de grote verliezers van november komen de Islay whisky’s, met name Ardbeg, als eerste naar voren. Daar is een daling in waarde te zien van 12 procent. Ook Brora expressies zijn in november vele malen minder interessant als belegging. Een voorbeeld dat whiskystats hierbij aanhaalt is de Brora Special Release 2009. Deze whisky werd in juni 2009 nog voor 2800 euro verkocht, maar zakte in afgelopen maand terug naar het niveau van augustus 2019: 1400 euro.
Naast de Islay whisky’s krijgen ook de Japanse vloeistoffen ervan langs in de Whisky Stats Whisky index. Waar whisky in het land van de rijzende zon afgelopen jaren steevast in waarde steeg, is er nu een daling te zien van 2,7 procent.

Beleggen in whisky in november kent ook stijgers

Tussen alle verliezers zijn gelukkig ook winnaars te spotten. Enkele merken die afgelopen maand populair waren als investering in whisky zijn Glenfarclas, Aberlour en Mortlach. Voor Aberlour is het de tweede maand op rij dat er een stijging te zien is, dit keer met 2,2 procent. Mortlach lijkt uit een dal te klimmen met een stijging van 3,4 procent na een paar maanden in een dipje gezeten te hebben.
Whiskystats benadrukt dat de inzichten en cijfers gebaseerd zijn op een momentopname. De markt voor het beleggen in whisky is op dit moment zo veranderlijk als de koers van cryptovaluta en kan elk moment veranderen. Waar de ene whisky nu in een dipje zit, kan deze morgen alweer flink in waarde gestegen zijn.
Foto: Pixabay.

POPULAIR NIEUWS