De rust is wedergekeerd bij groot whiskymerk: 'Onnodige staking afgewend'

Nieuws
door Monkey
maandag, 18 december 2023 om 17:00
chivas islay
Even geleden meldden we je dat er een staking ophanden was bij de verschillende distilleerderijen van Chivas Brothers. Daarover is nu goed nieuws te melden, want het geschil is vlak voor de kerstdagen opgelost. De staking is daarmee van de baan.
De Schotse whiskystokerijen van Chivas Brothers leken even een flinke dreun te krijgen, omdat er onvrede was over de salarissen. Ruim 500 medewerkers dreigden de werkzaamheden neer te leggen, maar hebben dit uiteindelijk niet gedaan. Net voordat er tussen 11 en 14 december gestaakt zou worden kwam Chivas met een nieuw salarisvoorstel voor de getroffen medewerkers. De vakbonden Unite en GMB hebben dit aanbod geaccepteerd, waardoor er een kleine crisis afgewend is.
Dit ging niet zonder slag of stoot, want over het nieuwe aanbod moest eerst gestemd worden. Daarom werden de stakingen een week opgeschort. Tijdens de stemmingen bleek het merendeel van de medewerkers zich te kunnen vinden in de nieuwe voorstellen.

Wat was het nieuwe salarisvoorstel van Chivas Brothers?

Het drankenmerk deed eerder al een loonbod voor een verhoging van 6,4 procent, maar dit werd afgewezen. De nieuwe overeenkomst bevat nog steeds hetzelfde percentage aan loonstijging, maar heeft betere randvoorwaarden. Zo gaat naast de stijging (die op 1 juli 2023 met terugwerkende kracht in gaat) een bonus van 500 pond naar de rekening van de ontevreden medewerkers.
Komend jaar zal de loonsverhoging bovendien bestaan over een gemiddeld inflatiecijfer dat tot juli 2024 meegerekend wordt. Dit was een hekel punt, waarover de onvrede in eerste instantie al ontstond. Medewerkers waren namelijk ontevreden over het gat tussen de inflatie en de stijging van de lonen.
Sharon Graham, algemeen secretaris van Unite, vertelde dat de verbeterde voorwaarden er nooit waren gekomen als de mensen niet bereid waren om ervoor te vechten. ‘Alleen doordat onze 500 leden bereid waren om te vechten en staken, kwam het bedrijf terug naar de onderhandelingstafel.’ Dit is volgens Graham dan ook een voorbeeld van hoe de vakbond betere banen, lonen en voorwaarden kunnen garanderen voor zijn leden.
Chivas is tevreden met de uitkomst, zo meldt een woordvoerder van het bedrijf: 'We zijn blij dat na de laatste stemronde de werknemers die onder de onderhandelingsovereenkomsten vallen nu voor ons herziene voorstel hebben gestemd, waardoor onnodige stakingsacties worden voorkomen.' Ook heeft de zekerheid van een tweejarige overeenkomst geholpen volgens de woordvoerder.
Pernod Ricard, waar Chivas Brothers onder valt, heeft pas geleden nog een mooie primeur te pakken gehad. De eerste Chinese whisky is namelijk uitgerold. Meer over The Chuan de inaugurele whisky van de nieuwe Chinese stokerij, lees je in ons nieuwsbericht.
Foto: Chivas Brothers

POPULAIR NIEUWS