Deel twee van gelimiteerde Highland whiskyreeks onthuld: 'een holistische zintuiglijke ervaring'

Nieuws
maandag, 25 maart 2024 om 7:00
the dalmore luminary series 2 whisky
The Dalmore Distilleerderij in Schotland heeft de nieuwe telg in de The Luminary Series onthuld: The Luminary Series No.2. Voor een van de twee edities van de expressie is alles uit de kast gehaald om er een waar kunstwerk van te maken. Zo is het whiskyhuis een samenwerking aangegaan met het Schotse design museum V&A Dundee en Melodie Leung, architect bij Zaha Hadid Architects.
Net als de eerste editie in de The Dalmore The Luminary Series is ook deze versie opgedeeld in twee edities, The Rare en The Collectible. Beide whisky’s zijn ontstaan uit de creatieve geest van Richard Paterson, meesterblender bij The Dalmore, en Greg Glass meester whiskymaker bij de distilleerderij.
Glass vertelt dat de Luminary Series No 2 goed weergeeft wat voor reis het duo heeft gemaakt en hoe er samengewerkt is met Leung en haar team.
‘Bij het maken van onze twee nieuwe whisky's hebben we de techniek van de tijd gebruikt om The Dalmore naar een nieuw niveau te tillen. Smaak, kleur en vorm komen samen in een holistische zintuiglijke ervaring met wervelingen van textuur, diepte, complexiteit en nuance. We zijn verheugd om deze speciale whisky's eindelijk met de wereld te delen.’

Wat zijn de whisky’s in The Dalmore The Luminary Series No. 2 set?

De eerste expressie in The Luminary Series No.2 is een 49 jaar oude Highland Single Malt whisky die in een glazen sculptuur van Leung geleverd wordt. Van deze expressie worden slechts drie karaffen gevuld en twee daarvan zullen van sculpturen voorzien worden door het team van de architect.
Dalmore The Luminary Series No. 2 Rare Edition
De Rare editie van de whisky heeft gerijpt in Amerikaans wit eikenhouten ex-bourbon vaten. Daarna is de drank gescheiden in verschillende delen. Deze hebben respectievelijk een finish gekregen Port Colhieta 1963, Apostoles sherry, bourbon of een hybride vat. Uiteindelijk is zijn de delen weer gehuwd voor een laatste finish in een 1951/virgin oak hybride vat.
Dit zijn de tasting notes van de expressie:
Neus: Madagaskische vanille, rijk donker bessenfruit, kaneel en donkere cacao.
Smaak: Vers geroosterde kastanjes, zwarte bessen, Doyenne peren en zachte patisserie kruiden.
Afdronk: Gesuikerde amandelen, pruimen, gebrande Colombiaanse koffie met een subtiele zoete houtrook.
Twee van de flessen van deze expressie zullen via The Sotheby’s geveild worden, waarna de opbrengsten naar het V&A Dundee museum gaan. De derde fles zal tentoongesteld worden bij het architectenbureau.
Dalmore Luminary Series No 2 Collectible Edition
De Collectible Edition is gelukkig een whisky die in een wat ruimere oplage uitkomt. Deze 16-jarige whisky komt namelijk in een oplage van 20.000 flessen uit. De whisky heeft gerijpt in bourbonvaten en kreeg daarna een finish in een mix van Tawny port vaten, Apostoles sherryvaten en ex-bourbon refill vaten.
Dit zijn de tasting notes:
Neus: Manuka honing, crème brulée, antiek leer, delicate tropische noten van granaatappel, guave en kersenbloesem.
Smaak: Rijpe vijgen, Sevilla sinaasappels, bosvruchten, passievrucht, licht gebrande Colombiaanse koffie, gefermenteerde zwarte limoenen en brioche.
Finish: Vers geroosterde kastanjes, zoete houtkruiden, donkere cacao en Alphonso mango's met een delicaat gefluister van kruidige houtrook.
Een fles van deze whisky kost 324,99 euro en komt uit op 2 april. Waar de expressie precies in de schappen komt te liggen is onbekend.
Foto: The Dalmore
Dit artikel is onafhankelijk tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.

POPULAIR NIEUWS