Deze nieuwe Laphroaig single malt whisky verlegt de grenzen van fermentatie

Nieuws
donderdag, 25 april 2024 om 12:00
laphroaig elements 20 whisky
Distilleerderijen experimenteren graag met hun drank, zo ook de Laphroaig Distillery. De Schotse stokerij heeft de Laphroaig Elements 2.0 whisky onthuld die behoorlijk wat extra smaken bevat.
De whisky is namelijk op een andere manier gemaakt dan zijn voorganger. Waar Laphroaig normaal een fermentatie van ongeveer 55 uur in de washback aanhoudt is dat bij de spirit voor deze single malt behoorlijk wat langer. De drank heeft namelijk bijna 5 dagen (115 uur) in het fermentatieproces doorgebracht.
Hierdoor is een tweede fermentatieproces begonnen, waarbij er in de spirit een aantal nieuwe tropische en fruitige smaken naar voren komen.

Wat is de Laphroaig Elements 2.0 single malt whisky?

Barry MacAffer, distillery manager bij Laphroaig, vertelt dat hij ontzettend enthousiast werd van het experiment rondom Laphroaig Elements 2.0. De drank heeft volgens hem ‘alle klassieke noten die je van Laphroaig whisky zult herkennen, maar met een extra dimensie.’
Dit zijn de volledige tasting notes van de Laphroaig Elements 2.0 single malt whisky:
Neus: Fruitig en een beetje maritiem. Gestoofde appels, vanillevla en sinaasappelschil met subtiele tonen van turf.
Smaak: Fruitig, zoet en zout. Smaken van groene appels en honing met cream soda en een zachte turftonen van een smeulend kampvuur met zeevruchten.
Afdronk: Lang en zoet met een toenemende warme rokerigheid.
De whisky is gebotteld op een behoorlijk alcoholpercentage van 59,6 procent alcohol by volume (ABV).
De nieuwe Laphroaig Elements 2.0 single malt whisky is het tweede experiment in de reeks. Bij de eerste whisky, de Elements 1.0, gebruikte de distilleerderij verschillende soorten mash en een combinatie van verschillende soorten wort.
Laphroaig Elements 2.0 is te koop voor 179,87 euro via de website van de distilleerderij. Wanneer de fles whiskyprecies in de Nederlandse slijterijen en whiskyspeciaalzaken te vinden is, is nog niet bekendgemaakt.
Foto: Laphroaig

POPULAIR NIEUWS