Laphroaig creëert onverwachte nieuwe Elements 1.0 whisky

Nieuws
donderdag, 19 oktober 2023 om 13:00
laphroaig elements 10
Laphroaig heeft voor zijn nieuwe Islay expressie het team helemaal de vrije hand gegeven om te experimenteren. Dit heeft een onverwachte nieuwe whisky opgeleverd die een nieuwe reeks aftrapt.
Laphroaig Elements 1.0 is het resultaat van een aantal afwijkende stappen in het stookproces. Er zijn in totaal drie experimenten met elkaar gecombineerd om tot een uniek resultaat te komen. Het team van masterblenders heeft in plaats van twee 5,5 tun mashes een 8,5 en een 11 tun mash gebruikt om zo deels volgens oude productiestandaarden te stoken.
Daarnaast is er een combinatie van cloudy en semi-turbid mashes ingezet. Hierdoor zijn er in de whisky veel meer tonen van tropisch fruit naar voren gekomen, zonder dat er ingeleverd is op het turfachtige karakter van de drank. Voor de whisky is er 100 procent Islay mout gebruikt om uiteindelijk een small batch whisky te maken die op 58,6 procent vatsterkte gebotteld is.

Wat is Laphroaig Elements 1.0 whisky?

Barry MacAffer, manager bij Laphroaig, vertelt dat de Elements serie de uitgelezen reeks is voor de distilleerderij om mee te experimenteren. Met de eerste botteling wordt daarbij de nadruk gelegd op de grondstoffen in de whisky. Voor de volgende release in de Laphroaig Elements serie zal dat iets anders zijn.
De tasting notes van de expressie zijn als volgt:
Neus: Frisse tonen van zeezout, gerookt spek en gerookte ananas met aroma’s van kampvuur.
Smaak: Kruidig en peperig met tonen van tropisch fruit, kruidnagel en zoethout.
Afdronk: Warm en rokerig met een zoete, droge afdronk,
Laphroaig heeft aangegeven dat er op elke fles van de Elements whiskyreeks verborgen aanwijzingen zullen zitten. Deze documenteren de uitgevoerde experimenten en geven aan welke mensen de expressie bedacht hebben. De eerste whisky, Laphroaig Elements 1.0, is vanaf eind deze maand verkrijgbaar in winkels voor 172,90 euro.
De whisky is nu wel al te bestellen op de website van Laphroaig.
Foto: Laphroaig

POPULAIR NIEUWS