Deze nieuwe whisky komt uit aangetaste wijnvaten

Nieuws
zaterdag, 03 augustus 2024 om 16:00
starward botrytis
De Australische Starward Distillery heeft een nieuwe single malt whisky onthuld. De expressie komt uit een zeldzaam type vat dat niet vaak voorbij komt in de whiskywereld. Het gaat om de Starward Botrytis whisky die uit de gelijknamige wijnvaten komt.
De wijnvaten die de Australische distilleerderij heeft gebruikt zijn ontzettend zeldzaam. Dit komt doordat er slechts een handjevol worden gemaakt in Australië en dat heeft een goede reden.
De Botrytis dessertwijn die in de vaten heeft gezeten is namelijk niet makkelijk te maken. De wijnsoort wordt ook wel Noble Rot genoemd. Dit komt vanuit het proces waarmee de wijn al sinds 1526 gemaakt wordt. De druiven voor de wijn moeten besmet zijn door de botrytis schimmel. Alleen druiven die de schimmel dragen zijn geschikt voor de speciale wijn.

Wat is de Starward Botrytis single malt whisky?

De nieuwe Starward whisky is een single malt expressie die zeven jaar in vaten van de dessertwijn heeft gerijpt. De vaten zijn voor gebruik verkoold om zo de smaak van de wijn nog beter over te kunnen dragen.
Dit zijn de tasting notes van de Starward Botrytis single malt whisky:
  • Neus: Gedroogde abrikozen, sinaasappelbloesem, marsepein en honing op toast.
  • Smaak: Gedroogde abrikozen, marmelade, cederhout en nootmuskaat.
  • Afdronk: Lang met aanhoudende tonen van marmelade op toast, abrikoos en bijenwas.
De whisky is gebotteld op 48 procent alcohol by volume (ABV) en is onderdeel van de Projects- serie van de distilleerderij. Het gaat bovendien om een Distillery Exclusive, wat betekent dat de fles niet bij de slijterijen in de schappen terecht komt.
In plaats daarvan is er een inschrijving geopend, waar liefhebbers zich op in kunnen tekenen. Winnaars van de inschrijving mogen uiteindelijk een fles kopen voor 169 Australische dollar (omgerekend ongeveer 101 euro). Helaas voor Nederlanders stuurt Starward de flessen niet naar bestemmingen buiten Australië.
Single Malt Whisky Stories Image
Single Malt Whisky Stories
EUR29.99
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS