Deze Schotse whiskystokerijen hebben voortaan een klein beetje Italiaans bloed

Nieuws
zondag, 22 september 2024 om 17:00
bunnahabhain 12yo
De Campari Group, die ook mede-eigenaar van The Glen Grant is, heeft een minderheidsbelang in de overkoepelende organisatie van diverse Schotse stokerijen genomen.
Het gaat om de distilleerderijen: Bunnahabhain, The Deanston en Tobermory. De Schotse distilleerderijen vallen onder Capevin Holdings, waaronder ook de whiskymerken Scottish Leader en Black Bottle vandaan komen. Dit bedrijf is sinds deze week voor 14,6 procent eigendom van het Italiaanse drankenbedrijf Campari Group geworden. Met de aanschaf van het belang is ongeveer 70 miljoen pond gemoeid.

Bunnahabhain deels onder dezelfde vleugels als Wild Turkey

Het is niet de eerste keer dat de distilleerderijen van eigenaar wisselen. Eerder vielen de stokerijen onder Distell, een Zuid-Afrikaanse drankengroep. In 2023 zijn de distilleerderijen vervolgens in het portfolio van Capevin terecht gekomen, samen met andere Schotse merken.
Nu komt er dus een klein percentage van de distilleerderijen in handen van de Campari Group. Daarmee valt onder andere Bunnahabhain een klein beetje onder hetzelfde bedrijf als Wild Turkey Bourbon en het Schotse The Glen Grant Whisky.
Campari kan door het belang nu meebeslissen over de keuzes die er (op hoger niveau) worden gemaakt bij de distilleerderijen. Er zal hiervoor ook een bestuurslid aangesteld worden.
Of Campari Group uiteindelijk een groter deel van het bedrijf achter de Schotse distilleerderijen over wil nemen, is niet duidelijk. Er is in de overname in elk geval niet gesproken over een dergelijk plan.

Niet de enige grote overname in de whiskywereld

Het gebeurt vaker in de whisky-industrie dat er achter distilleerderijen een groot drankenbedrijf zit. Zo heeft Diageo bijvoorbeeld een heel aantal distilleerderijen onder haar vleugels. Ook het drankenbedrijf Pernod Ricard heeft een heel aantal distilleerderijen in haar portfolio.
Verder is er afgelopen jaar nog een grote overname geweest. Toen nam Bacardi een groot belang in de Ierse Teeling Whisky Distillery.
Single Malt Whisky Stories Image
Single Malt Whisky Stories
EUR29.99
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS