Deze whisky neemt je mee naar de hemel en hel

Nieuws
zaterdag, 30 december 2023 om 11:00
whisky date
De Moutbakkerij en brouwerij BOM uit Rumbeke (België) heeft een liefde voor mout. Om die reden heeft eigenaar Bert Vanhecke de volgende stap gezet en twee nieuwe whisky’s op de markt gebracht.
Het bijzondere aan deze godendrank is, is dat het de eerste whisky’s uit België zijn, die zijn gemaakt van zelfgemaakte mout. ‘Mout wordt meestal gelinkt aan bier, maar biedt zoveel meer mogelijkheden,’ vertelt Vanhecke. Zo is te lezen op HLN.

Ervaringen opgedaan in het buitenland

Van Hecke is ooit begonnen als huisbrouwer, maar leerde steeds meer. Zo staat op de officiële website het volgende:’ Als afgestudeerd brouwingenieur liep hij stage bij een Trappistenbrouwerij en een Vlaamse brouwerij van roodbruine bieren. Daarna ging hij aan de slag als keldermeester in een Gueuzebrouwerij. Bert deed ervaring op in buitenlandse brouwerijen in Fort Collins (V.S.), Brooklyn (V.S.), in Suzhou (China) en in Galati (Roemenië).’
Het is onduidelijk wat de whisky’s precies kosten. Meer informatie over BOM vind je op de officiële website.

Mout in Nederland

Meer weten over mout? We zijn onlangs op bezoek gegaan bij The Swaen in Kloosterzande, waar allerlei diverse soorten mout te koop zijn. We spraken moutmeester Jos Haeck, wat een leuk gesprek opleverde. Zo staat er onder meer het volgende:
‘Het spannendste proces heeft hij altijd gevonden om de kwaliteit van de mout te bewaken en bij de kiemkassen een oogje in het zeil te houden. ‘Het is een natuurproduct. Het is iets dat groeit en een eigen leven leidt en je moet dat levende organisme begeleiden.’ Er mag niet veel fout gaan, want anders, zo grapt hij: ‘Dan gaan er hele zwembaden aan whisky verloren.’
Je kunt het gehele interview hier lezen of lezen waar de naam The Swaen vandaan komt in deze Whisky Names Explained.
Verder bracht Jopen, bekend van bier, onlangs ook de eerste paar whisky’s op de markt.

POPULAIR NIEUWS