Dit gebeurt er met je hersenen zodra je stopt met alcohol

Nieuws
dinsdag, 05 maart 2024 om 12:00
iemand drinkt whisky
Wat doet alcohol met je lichaam? En wat gebeurt er met je hersenen als je veel alcohol gebruikt? Onderzoekers van de Stanford University hebben onderzoek verricht en dit is de uitkomst.
De resultaten van het onderzoek zijn in Nederland opgepikt door het tijdschrift Margriet. Er is onderzoek verricht bij zware drinkers, wat inhoudt: Vrouwen die meer dan vier glazen drinken en mannen met meer dan zes glazen. Let op, dit gaat om alcohol-inname per dag.

Hersenen maken nieuwe verbindingen na stoppen met alcohol

De hersenen van 23 van dit soort zware drinkers zijn gescand. Margriet schrijft het volgende: ‘Op de scans was te zien dat de hersenen vrijwel meteen na het stoppen nieuwe verbindingen legden. De snelheid waarop de hersenen tijdens geheelonthouding verbeterden, was in de eerste week tot maand zelfs groter dan in de daaropvolgende maanden.’
En er was nog een verrassende uitkomst en dat is dat na 7,3 maanden drinken de hippocampus van de voormalige drinkers weer hetzelfde formaat had als mensen die niet drinken. De hippocampus is het hersendeel waarmee nieuwe dingen geleerd kunnen worden en is ook belangrijk voor herinneringen. Zo laat hoogleraar Erik Schreder aan Margriet het volgende weten:
‘Hoe vaker je last hebt van black-outs, hoe meer schade aan dat deel van je hersenen. Een beschadigde hippocampus leidt onder andere tot langzamer denken en een slechter langetermijngeheugen.’

Geniet van whisky met mate

Daarna komt Margriet met allemaal voordelen van stoppen met alcohol drinken, zoals betere slaap, een betere conditie en meer van dit soort dingen.
Maar whiskyliefhebbers weten het als geen ander: whisky is niet om te zuipen, maar om van te genieten en vooral met mate. Dus sport lekker en geniet van af en toe een mooie dram in het leven. Want zo’n glas onder goed gezelschap kan ook zorgen voor mooie herinneringen en goede gesprekken, nietwaar?

POPULAIR NIEUWS